Veszélyben lehet a januári minimálbér-emelés

Varga Mihály szerint az ország hitelminősítését nem befolyásolja a Sargentini-jelentés elfogadása.

Csak 2019. július elsejével fog csökkenni a szociális hozzájárulási adó mértéke. Ezt Varga Mihály pénzügyminiszter közölte a Menedzsment Fórum kérdésére. A 2019-re vonatkozó adó-, illetve költségvetési törvényben ugyanis nincs olyan kitétel, mely szerint erre januárban sor kerülhetne, a két százalékpontos csökkentést hatályba léptető intézkedés hiányzik a jogszabályokból.

Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének leköszönő főtitkára azt mondta,

amennyiben nem januárban csökken a szochó, akkor szó sem lehet a minimálbérek emeléséről az év elején.

A gazdasági portál először Gulyás Gergely kancelláriaminiszternél kérdezett rá, mi tekinthető a kormány álláspontjának szochócsökkentés ügyében. A Miniszterelnökséget vezető miniszter először – tévesen – január elsejét mondott, majd mikor a lap munkatársa szembesítette azzal, hogy ezt a törvény nem szabályozza, azt mondta: „Töredelmesen be kell ismernem, hogy Önnek volt igaza.”

Varga Mihály, a pénzügyi tárca vezetője most kerek perec kijelentette, a munkaadók hiába számítanak a szociális hozzájárulási adó januári csökkentésére.

A törvény elég egyértelmű, a parlament a jogszabályokban ezt már elrendezte, július elsejével csökken a szochó

– közölte a Menedzsment Fórummal. Mint mondta, le kell zárni az évet, hogy elegendő és megalapozott makrogazdasági adatok alapján lehessen dönteni az adócsökkentésről.

A bérmegállapodással összefüggő tárgyalásokról Varga azt mondta, Közép-Kelet-Európában egyre élesebb helyzetet teremt a munkaerőhiány, a munkaadók béremeléssel próbálják megtartani a szakképzett munkaerőt. Arra hívta fel a figyelmet, hogy idén az első félévben 9,4 százalékkal nőttek a reálkeresetek. „Azt feltételezem, hogy ehhez az értékhez közeli mértékben kell megállapodniuk a feleknek, hogy mindenki elégedett tudjon lenni” – üzent a munkaadók és a munkavállalók képviselőinek a tárcavezető.

A Menedzsment Fórum arra is rákérdezett Vargánál, a hitelminősítői döntéseket befolyásolhatja-e a Sargentini-jelentés elfogadása. A miniszter röviden válaszolt:

A hitelminősítők azt sem tudják, ki az a Judith Sargentini.

Valljuk be, korábban mi sem tudtuk!