Mexikóban annyi a gyilkosság, hogy hűtőkocsikban tárolják a holttesteket

A hullaházban már nem férnek el.

Hétfőn a tagállami ügyészség megerősítette, hogy egy hűtőberendezéssel felszerelt járművön 157 holttestet tárolnak a nyugat-mexikói Tlajomulco településen, mert nincs hely a halottasházban.

A hűtőkocsi az elmúlt napokban több helyen is parkolt a városban, és a helyi lakosok panaszkodtak a hatóságoknál, mert kellemetlen szag árad belőle. 

Cotero szerint két ilyen teherautó is van.

"A tetemek az utánfutókban vannak, az egyiket a sajtóban is mutatták, de van egy másik is, egy új, amelyet az ügyészség bérelt, mert nekünk nincsenek forrásaink ilyesmire"

- mondta Cotero, aki szerint a második teherautó az orvosszakértői intézet területén áll.

Coterót a jaliscói kormányzó, Aristóteles Sandoval menesztette, mivel a volt intézetvezető munkatársai állítólag otthagyták a 157 tetemet tároló teherautót Tlajomulcóban.

Az ügyészség ugyanakkor hangsúlyozta: a teherautót nem hagyták magára, a benne tárolt holttesteket pedig hűtik. A hűtőkocsi először egy raktárépületben állt, de azt bezárták, mert kiderült, hogy engedély nélkül épült.

Cotero akkor még az intézet vezetőjeként a Mural című napilapnak elmondta: az ügyészség felelős azért, hogy a tetemek hullaházba kerüljenek, de az új, 800 holttest befogadására méretezett épületet még építik.

A jaliscói főügyész május végén jelentette be, hogy

addig sosem látott mértékben harapódzott el az erőszak a tagállamban, ami főleg a Jalisco Nueva Generación és a Nueva Plaza nevű drogkartellek számlájára írható.

Az elmúlt 12 évben Mexikóban 200 ezer gyilkosság történt, és a hivatalos statisztikák szerint 35 ezer ember eltűnt.

Csak tavaly több mint 29 ezer embert gyilkoltak meg az országban.

A halottasházak megteltek, ráadásul az orvosszakértők sem tudnak megbirkózni ennyi tetemmel. A halottak hűtőkocsikban való tárolása ezért nem ismeretlen jelenség az erőszakhullám sújtotta tagállamokban, köztük Jaliscóban sem.