Budapest–Varsó vonattal négy óra alatt?

1,5 milliárdot adunk egy V4-országokat összekötő gyorsvasút megvalósíthatóságának vizsgálatára.

A négy visegrádi ország illetékes miniszterei megállapodtak arról, hogy jövő őszig megvalósíthatósági tanulmány készül az országaikat összekötő gyorsvasút építéséről – közölte az MTI-vel a dél-lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán. Miközben a gazdasági növekedést illetően a visegrádi csoport az uniós fejlődés motorja, az infrastrukturális hálózat kiépítettségében le kell gyűrni a versenyhátrányt – jelentette ki Szijjártó Péter. Nyugat-Európában rendkívül magas sebességgel haladó vasútvonalakon lehet keresztül-kasul utazni, térségünkben ez még egyáltalán nem adott – tette hozzá.

A V4-országok ezért összefogtak, és megkezdik a megvalósíthatósági tanulmány kidolgozását a Budapestről Pozsonyon és Brünnön át Varsóba haladó gyorsvasút megépítésére

– mondta el Szijjártó Péter. – Olyan vasutat kell elképzelni, amelynek a végsebessége 250 kilométer per óra felett lesz – közölte.

A magyar kormány 1,5 milliárd forintot biztosított a tanulmány kidolgozására. A közbeszerzési eljárást még az ősz folyamán kiírják annak érdekében, hogy a tanulmány jövő ősszel a döntéshozók asztalára kerülhessen – mondta el Szijjártó Péter. A miniszter leszögezte: mára vitathatatlanná vált, hogy a V4 országok jelentik az Európai Unió növekedésének motorját.

A közép-európai országok gazdasági növekedési üteme együttesen meghaladta a 4 százalékot, míg az uniós átlag 2,5 százalék – mondta Szijjártó Péter.

„Ha a V4 országok gazdaságát egybeszámítjuk, ez az EU egyik legnagyobb piaca” – jelentette ki, megjegyezve: a gazdasági teljesítmény alapján a közép-európai gazdasági térség a világ legnagyobb gazdaságait tömörítő G20 tagja is lehetne.

„Ezért az EU-nak, ha erős akar lenni, nem bírálnia és támadnia kell a V4 országait, hanem kihasználni azt a gazdasági potenciált, amely a közép-európai országokban rejlik” – húzta alá.

A miniszter tájékoztatása szerint a krynicai fórumon kétoldalú megbeszélést is folytatott Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszterrel, Érsek Árpád szlovák közlekedési miniszterrel és Elzbieta Rafalska lengyel család-, munkaügyi és társadalompolitikáért felelős miniszterrel. Tárgyalt a lengyel állami légitársaság, a LOT vezetőivel is. Korábbi közlemények szerint megbeszélést folytatott David Lidington brit miniszterelnök-helyettessel és Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettessel.

A közép-európai Davosnak is nevezett krynicai fórumot 28. alkalommal szervezték meg. A rendezvényen mintegy ötezer vendég vesz részt.

Csütörtökig több mint 180 pódiumbeszélgetést és előadást tartanak a gazdaság, a politika, a regionális és az önkormányzati együttműködés tárgykörében.