Az ügyészség a pszichiátriára küldené Le Pent

Marine Le Pen, a francia radikális jobboldali Nemzeti Tömörülés (korábbi Nemzeti Front) elnöke felháborodásának adott hangot csütörtökön, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotók közzététele miatt folyó eljárásban az ügyészség a törvényeknek megfelelően elrendelte a pszichiátriai vizsgálatát.

"Ez egyszerűen elképesztő. Ez a rezsim tényleg kezd félelmet kelteni" - írta Le Pen a Twitteren, ahol közzétette a vizsgálat elrendeléséről szóló szeptember 11-i dátumú bírói végzést.

"Azt hittem, már mindenből megkaptam a magamét: hát nem! Amiért elítéltem az Iszlám Állam szörnyűségeit Twitter-üzenetekben, az igazságszolgáltatás pszichiátriai vizsgálatnak vet alá. Még meddig mennek el?" - tette hozzá a politikus.

A vizsgálatot az a vizsgálóbíró rendelte el "a lehető legrövidebb időn belül", aki márciusban megindította az eljárást Marine Le Pen ellen, amiért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kivégzéseiről készült fotókat tett közzé 2015 decemberben a Twitteren. A képviselő a terrormilícia propaganda-felvételei közül hármat tett közzé, az egyik fotón James Foley amerikai újságíró lefejezett holtteste volt látható. Ez utóbbit később törölte, miután az újságíró családja mély felháborodását fejezte ki.

A politikus "Ez az Iszlám Állam!" üzenettel az után töltötte fel a képeket, hogy a BFM francia hírtelevízió egyik kommentátora, Jean-Jacques Bourdin párhuzamba állította a dzsihadista csoportot és Marine Le Pen pártját.

Az ügyben eljáró Párizs közeli Nanterre-i ügyészség szerint a törvények alapján kötelező orvosi vizsgálat elrendelése abban a bűncselekményben, amellyel Marine Le Pen gyanúsítják.
A pártelnök a nemzetgyűlésben jelezte, hogy nem hajlandó magát alávetni a vizsgálatnak.

"Megnézem, hogy a vizsgálóbíró, hogyan képzeli el a rákényszerítésemet?" - mondta Le Pen a francia sajtónak. A Nemzeti Tömörülés képviselői diktatórikus eljárásnak minősítették a pártelnök elleni intézkedést.

"Az ellenfelek pszichiátriai vegzálása szovjet és a totalitárius rezsimek specialitása" - írta a Twiterren Louis Aliot, a Nemzeti Tömörülés alelnöke, Marine Le Pen élettársa. Jean-Luc Mélenchon, a radikális baloldali Lázadó Franciaország elnöke pedig úgy vélte, hogy "nem ilyen módszerekkel lehet a szélsőjobboldalt visszaszorítani. Marine Le Pen politikailag felelős a politikai tetteiért" - írta a Twitteren a baloldali politikus.

Marine Le Pen ellen "erőszakos tartalmú fotók közzététele" a vád, ami háromévi szabadságvesztéssel és 75 ezer eurós pénzbírsággal sújtható.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!