2018. 09. 20. 22:09

Vona Gábor a big data diktatúrától félti a jövőt

A volt pártelnök szerint az emberiség a mesterséges intelligencia segítségével fantasztikus dolgokat tud elérni, de egyben katasztrófát is okozhat.

Vona aggasztónak tartaná, ha a mesterséges intelligencia a politikai hatalom szolgálatába kerülne. Erre egyébként már többször volt példa, az egyikről írtunk is, amikor a Google a Pentagon drónháborújának hatékonyságát mesterséges intelligenciával segítette, de a techóriás munkatársainak annyira elegük lett ebből, hogy petíciót indítottak, ami sikerrel járt.

A Google kiszáll a Pentagon drónháborújából

A Google alkalmazottai még tavasszal indítottak petíciót, amit több mint négyezer munkavállaló alá is írt, annak érdekében, hogy a Google ne dolgozzon tovább a Pentagonnal - szúrta ki a hvg.hu a Gizmodo beszámolóját. A forradalom célt ért, a vezetőség bejelentette, nem hosszabbítják meg a védelmi minisztériummal 2019-ben lejáró szerződést.

Vona az ideológiákat is beemelte a big data és a mesterséges intelligencia kérdéskörébe:

  • mit tud mondani ma egy konzervatív az MI-ről? - "valószínűleg szörnyülködik"
  • mit tud mondani egy liberális, ha a bevándorlók által a nőkkel szemben elkövetett erőszakról kell beszélni? Vona szerint lefagy, mert nem tudja, hogy melyik ujjába harapjon
  • mit tud mondani egy szocialista a digitális forradalom tőkésosztályáról, például a hirtelen meggazdagodott Apple és Facebook tulajdonosokról? - "Akasszuk fel? Vagy államosítsuk a Facebookot?"
  • mit tud mondani egy nacionalista a globális felmelegedésre? - "Építsünk kerítést? Vagy Soros György?"

Vona Gábor úgy látja, hogy nem kell kidobi az ideológiákat, hanem meg kell haladni őket, mert mindegyik képvisel valamit jót: a szocializmus több jólétet, a konzervativizmus több rendet, a liberalizmus több szabadságot, a nacionalizmus több identitást. Mindegyikre szükség van, mert egyik a másik nélkül nem tud egészséges emberi életet és közösséget teremteni.

Vona szerint azt kell elképzelni, hogy mi lesz akkor, ha az illiberalizmus és a mesterséges intelligencia elkezd egymás felé közeledni? Véleménye szerint ez lehet a XXI. század legnagyobb kihívása, amit big data diktatúrának hív, mert ez nem az 'izmusokat fogja megkérdőjelezni, hanem a demokráciát és a piacgazdaságot.

A teljes videó itt nézhető: