Jön a hideg és a szél, figyelmeztetéseket adtak ki

Több mint 10 fokkal hidegebb levegő éri el a Kárpát-medencét.

Az MTI-hez péntek este eljuttatott veszélyjelzésükben azt írták: éjféltől, szombat kora hajnaltól a déli, kora délutáni órákig - egy hidegfronthoz kapcsolódóan - északnyugatról délkeletre kiterjedően néhány órára viharossá (óránkénti 55-85 kilométeres erősségűvé) fokozódik az északnyugati szél. Az óránkénti 70 kilométeresnél erősebb széllökések kialakulása síkvidéken, a Dunántúl északi felében és a középső területeken lehet jellemző.

Az erős szél miatt Budapestre, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki első fokú figyelmeztetést.

Mint honlapjukon kiemelték, szombaton erős hidegfront vonul át Magyarország felett. Mögötte több mint 10 fokkal hidegebb levegő éri el a Kárpát-medencét.

Az előrejelzés szerint napközben többfelé várható eső, zápor, északkeleten egy-egy zivatar sem kizárt. Estére mindenütt jelentősen mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb hőmérséklet 11 és 18 fok között alakul. A nappali maximumok a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében 14 és 20 fok között várhatók, míg az Alföldön még 20-24 fok is lehet.

Vasárnap már nem valószínű csapadék. Több órára kisüt a nap, kevesebb napsütés az északi megyékben lehet. A szél ismét többfelé megélénkül, késő délutántól megerősödik. A minimumhőmérséklet 5 és 12, a maximumhőmérséklet 18 és 23 fok között alakul.