A választás előtt a kormány bőkezűen szórta az uniós pénzeket, most visszakéri

A lap úgy értesült, hogy az elmúlt napokban számos település polgármestere kapott egy levelet, amelyben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket: ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatási előleg összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használt összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára.

Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője a lapnak azt mondta, szerinte az állam így akarja „kozmetikázni” a költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtt az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak.

A pénzt a választások előtt javarészt a költségvetés terhére fizették ki. Így jelentős, 1646 milliárd forintos hiány keletkezett a központi költségvetésben, ami az egész évre betervezett hiány több mint 120 százaléka.

Az önkormányzatoknak nem felesleges pénzeket kell visszautalniuk, csak azt, amit még nem költöttek el a pályázatokra kapott előlegből.

A Pénzügyminisztérium pénteken közleményt adott ki, amelyben azt írták, a kormány nem veszi vissza az önkormányzatoknak járó fejlesztési forrásokat, azok továbbra is a települések rendelkezésére állnak, „csupán a számla vezetője változik”. A minisztérium szerint ezzel a források felhasználása még inkább „biztosítottá válik”, mivel a kincstári számláról csak az adott fejlesztési célhoz kötődő kifizetések teljesíthetőek.

„Az önkormányzatok mozgásterét, a számukra megítélt források felhasználási jogosultságát egyáltalán nem csökkenti a kincstári számlára történő átvezetés. Tehát arról sincs szó, hogy a már kifizetett uniós forrásokat „visszavenné” a kormány az érintett településektől”

- írta a minisztérium.