Szomorú jelenség, hogy a fiatalok élethosszig tartó munkára számítanak

Az OTP Nyugdíjpénztár felmérése szerint sokan ezért tudatosan készülnek az időskorra.

Pénteki közleményük szerint az 1997 után születettek, vagyis a Z generáció 44 százaléka gondolja azt, hogy többnyire csak nehézségekkel fog szembenézni nyugdíjasként, míg az idősebb nemzedék, az Y generációhoz tartozók 56 százaléka számít küzdelmes időskorra. 61 százalékuk le is mondott a gondtalan öregségről, a fiatalabb nemzedéknek viszont csupán 47 százaléka számol azzal, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog. Mindkét korosztályban kevesen terveznek időskori munkavégzést kedvtelésből: a pályájuk elején állók 15,6 százaléka, a pályaválasztás előtt álló vagy még tanuló fiatalok 21,2 százaléka gondolkodik ebben.

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szomorú jelenségnek nevezte, hogy a fiatalok jelentős része élethosszig tartó munkára számít. Üdvözölte viszont, hogy a felmérés alapján a fiatalok felismerték a pénzügyi tervezés jelentőségét és belátják, hogy idejében meg kell alapozniuk a nyugdíjas éveiket - olvasható a közleményben.

Hozzátették, hogy OTP Nyugdíjpénztár Nyugdíj Mentor Program című kampány keretében nyugdíjasok készítik föl a huszonéveseket a várható kihívásokra, hogy minél több fiatal ismerje föl az anyagi felkészülés jelentőségét, ezzel is megkönnyítve az öregkort.