Amiben a magyar nyugdíjasnak a legjobb

Gyakorlatilag a rendszerváltás óta éles vita tárgyát képezi a nyugdíjasoknak járó utazási kedvezmény. Aktív választói rétegről van szó, tehát érdemben egyik kormány sem akart, vagy tudott jelentős mértékben hozzányúlni a rendszerhez. Viszont miközben az állam előírja a közlekedési társaságoknak az utazási kedvezményeket, a kieső bevételeket már nem teljes egészében pótolja, így a társaságoknál jelentős hiány halmozódik fel.

A Portfolio.hu most összegyűjtötte, hogy a környező országokban milyen utazási kedvezményekre jogosultak a nyugdíjasok korú emberek:

Magyarországon a MÁV-nál a 65 év felettiek számára díjmentes utazást biztosítanak, míg a 65. életévet el nem érő nyugdíjasok számára 50%, illetve 90%-os kedvezményt kínálnak, előbbi kedvezményt évente 16 alkalommal, utóbbit évente kétszer vagy kettő 50%-os összevonásával. A BKK szolgáltatásait díjmentesen vehetik igénybe a 65 évnél idősebbek, a 65. évet még be nem töltő nyugdíjasok pedig nyugdíjasbérlettel utazhatnak, aminek egyszeri kiállítási díja 250 forint. A Volánnál is hasonló kedvezményeket kapnak az időskorúak: 65 év felett díjmentes az utazás (a távolsági kiegészítő jegyet azért meg kell venni), a 65. évet még be nem töltő nyugdíjasok pedig 50% kedvezményt kapnak a menetjegyből évente 16 alkalommal vagy 90%-os kedvezményt évente 8 alkalommal.

Szlovákiában a 62 év felettiek jogosultak ingyenesen igénybe venni a vasúti szolgáltatást, de már a 62 év alatti nyugdíjasokra is vonatkozik ez a kedvezmény. Mindezzel nemcsak a szlovák idősebb korúak élhetnek, hanem minden, a fenti feltételeknek megfelelő idősebb EU-s állampolgár. A 62 év feletti időskorúak esetében a pozsonyi tömegközlekedés kedvezménnyel vehető igénybe (50%-os kedvezmény). A korábbi adatok szerint 2015 novemberéig a 70 év felettiek ingyen vehették igénybe a tömegközlekedést, de ez is csak a szlovák állampolgárokra vagy a vízummal rendelkező külföldiekre volt érvényes.

Ukrajában külön nyugdíjasokra vagy idősebb korúakra vonatkozó utazási kedvezmény nincs a vasút esetén. A kijevi tömegközlekedés a nyugdíjasok számára ingyenes, egy erről szóló cikk szerint a nyugdíjasok mellett a háborús veteránok és a csernobili túlélők vehetik még ingyenesen igénybe a közlekedést.

Romániában a vasutat a nyugdíjba vonult állampolgárok számára 50%-os díjkedvezménnyel használhatják, a tömegközlekedés ingyenes.

Szerbiában a vasút esetén konkrét időskori utazási kedvezmény nincs, de van olyan utazási kártya, amelynek birtokában az idősebb korúak kedvezményes jegyet vehetnek.

Horvátországban a vasút esetén 50 százalékos kedvezmény jár a nyugdíjasoknak, de Zágrábban is ugyanekkora a kedvezmény a helyi közlekedési vállalat járatain.

Szlovéniában a 60 éven felüliek, illetve a nyugdíjasok igénybe vehetik az időskorúaknak szóló utazási kártyát, amely 25-50% kedvezményt ad a jegyre attól függően, hogy mely napokon és hova utazik a kedvezményre jogosult.

Ausztriában konkrétan nincs az idősebb emberek számára kialakított kedvezményes jegy, de ha megveszik például az ÖBB Vorteilscardot, 50%-ot is spórolhatnak a jegyből, a tömegközlekedést a 63 éves vagy annál idősebb korú emberek kedvezményes áron használhatják.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!