2018. 09. 24. 14:58

„Ennyi árokparti munkavállalóra nem lesz szükség” – vissza kéne állítani a 18 éves tankötelezettséget

A jövő az információkon alapul, a tudásalapú társadalmakban a hatalmat nem a vas és az izzadtság, hanem az adat fogja jelenteni. Ennek ellenére Magyarországon elengedték több százezer fiatal kezét, beküldik őket az árokba kaszálni, aztán egy részük talán a börtönt is megjárja majd, mert nem jut neki más. Ennek a végzetes és értelmetlen jövőképnek egyik mozgatórugója az is, hogy a kormány 18-ról 16 évre vitte le a tankötelezettséget, így azok akiket legfontosabb lenne értelmes emberré nevelni az iskolában, még korábban kerülnek ki a semmibe, az utcára.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége is azt javasolja, hogy emeljék meg tankötelezettségi korhatárt. Ez azt jelenti, hogy már a munkaadók is látják a végét annak, mit tesz a sok tanulatlan ember a gazdasággal, egyszerűen nincs kivel dolgoztatni.

A Jobbik is támogatja a tankötelezettségi korhatár növelését, szerintük a Fidesz politikája a szakadék szélére taszítja a magyar közoktatást, és már ott tartunk, hogy

a 15 éves fiataljaink negyede funkcionális analfabéta, tehát azt sem igazán érti, amit olvas.

Az ellenzéki párt ennek kapcsán úgy fogalmazott, a teljesen tanulatlan emberek alkalmatlanok a XXI. századi követelmények szerinti munkavégzésre,

ennyi árokparti munkavállalóra márpedig nem lesz szüksége a gazdaságnak.

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője és az oktatási bizottság alelnöke szerint csak úgy lehetne felfelé kapaszkodni a világgazdaság hierarchikus piramisán, ha egyre nagyobb hozzáadott értékű termékekkel jelentkezünk a piacon. Ehhez viszont jól képzett fiatalok, jól képzett társadalom szükséges.

A fejlett társadalmakban az oktatás a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklésének legfőbb eszköze, nálunk viszont mindezt lehetetlenné teszi a hihetetlenül extrém szelektivitás – közölte. Hozzátette: nincs megnyugtató válasz arra nézve sem, hogy mi lesz az egyre növekvő számú, fiatalkorú iskolaelhagyóval, akik úgy lépnek ki az iskola világából, hogy nem szereztek szakmát, és sokszor a nevüket sem tudják helyesen leírni.