Több mint 3600 gyermeket bántalmazhattak katolikus papok Németországban

Több mint 3600 gyermeket bántalmaztak szexuálisan katolikus papok Németországban 1946 és 2014 között - jelentette a Der Spiegel és a Die Zeit című német lap egy független, kiszivárogtatott jelentésre hivatkozva szerdán.

A jelentés szerint csaknem 70 év alatt 1670 pap 3677 gyermeket bántalmazott. Az áldozatok többsége fiú, több mint felük még nem töltötte be a 13. életévét, amikor bántalmazták.

A jelentés rávilágít arra is, hogy a feltételezett elkövetők mindössze 38 százaléka ellen emeltek vádat, legtöbbjük ellen azonban csak kisebb fegyelmi eljárás indult. Többüket áthelyezték valamelyik másik plébániára, miután a visszaélést felfedezték, de anélkül, hogy az érintett egyházközségek tagjait értesítették volna erről. Az egyház hajlandósága a visszaélések elkövetőinek megbüntetésére "nem volt túl erős", amint a szerzők írták. Az egyház a papok bűnösségét nagyobb veszélynek tartotta magára a papságra, mint a gyerekekre nézve - állapították meg. Minden hatodik fegyelmi eljárás feltételezhetően nemi erőszak ügyében indult.

Tömeges szexuális zaklatás: 300 katolikus pap több mint 1000 gyereket molesztált

A 18 hónapon keresztül folytatott vizsgálat feltárta, hogy a legutóbbi visszaéléseket 2010-ban követték el, a legrégebbiek pedig hét évtizeddel ezelőttre nyúlnak vissza. A dokumentum jó néhány papot meg is nevez, néhány nevet azonban kitakartak, mert az érintettek az alkotmányban garantált jogukra hivatkozva nem járultak hozzá a nyilvánosságra hozatalhoz.

A jelentés összeállításában három német egyetem működött közre, 27 német egyházmegye 38 ezer dokumentumát használták fel. A szerzők rámutatnak arra: tekintve, hogy a legutolsó vizsgált esetek 2014-ben történtek, joggal lehet feltételezni, hogy "a fiatalkorúak ellen katolikus papok által elkövetett szexuális bűncselekmények sorozata nem egy lezárt fejezet". A Der Spiegel szerint a szerzők nem találgatták e bűncselekmények mozgatórugóit, de azt javasolják az egyháznak, hogy vizsgálja meg: a cölibátus nem "kockázati tényező-e"

A jelentés készítői szerint a bántalmazottak valódi száma vélhetően magasabb a dokumentumban szereplőnél, mivel nem volt hozzáférésük a teljes egyházi archívumhoz.

"Bizonyos esetekben világos jel utalt arra, hogy egyes dokumentumokat manipuláltak"

 - idézte a vizsgálat készítőit a Die Zeit. Hozzátették: legalább két egyházmegyében iratokat semmisítettek meg.

A vizsgálatot a katolikus egyház rendelte el, és a szeptember 25-i német püspöki konferencián hozták volna nyilvánosságra.

Nagyon fontos dolgokat mondott Ferenc pápa a pedofil papokról

Ferenc pápa levelét a Vatikán honlapja vasárnap hat nyelven jelentette meg. A katolikus egyházfő "Isten népéhez" intézte a három oldalas írást, amelyben kijelentette:a papi pedofília áldozatainak "panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva vagy elhallgattatva".Ferenc pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, mint fogalmazott, az elkövetett szexuális "bűncselekmények" okozta szégyen és megbánás miatt.

Stephan Ackermann, a nyugat-németországi Trier püspöke, a püspöki konferencia szóvivője közölte:

"Tudatában vagyunk a jelentésben demonstrált szexuális bántalmazások mértékének, megdöbbentünk és szégyelljük magunkat".

Közölte: a jelentés célja fényt vetni az egyház sötét oldalára, egyrészt az érintettek miatt, másrészt pedig hogy ez a jövőben ne ismétlődhessen meg.

Ugyanakkor hozzátette: "sajnálatos", hogy a jelentést a tervezettnél előbb nyilvánosságra hozták, mivel a teljes dokumentumot még nem látták a püspöki konferencia tagjai. Mint mondta: az egyház azt tervezte, hogy a jelentés nyilvánosságára hozatalára időzítve segélyvonalat hoz létre a bántalmazottak támogatására.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!