Lehetetlennek tűnt, mégis az ellenzéki jelölt nyert a Maldív-szigeteki elnökválasztáson

A hivatalban levő államfő elismerte vereségét.

A küzdelem az 59 éves Abdulla Jamín Gajúm hivatalban lévő elnök és az ellenzék jelölje, az 54 éves Ibrahim Mohamed Szolih között zajlott.

Szolih közlése szerint a szavazatok 92 százalékának összeszámlálásánál 16 százalékkal vezetett vetélytársával szemben.

"Ez egy boldog, reménnyel teli pillanat"

- mondta.

Helyi hírforrások adatai szerint Szolih a voksok 58 százalékát nyerte el.

"Az üzenet tisztán érthető. A Maldív-szigetek népe változást, békét és igazságot akar. Szeretném megkérni Jamín elnököt arra, hogy fogadja el a nép akaratát, és kezdje meg a békés hatalomátadást az alkotmánynak megfelelően" - mondta Szolih.

A Maldív-szigeteki Haladó Párt (PPM) színeiben induló Jamín bizakodóan nyilatkozott a választás kimenetelét illetően. Az államfő elmondta: a gazdasági fellendülésért fog dolgozni a következő öt évben, ha az ország lakossága újra bizalmat szavaz neki.

Jamín első mandátumát hatalma megszilárdítására használta fel, és

rács mögé vetette több ellenfelét, köztük féltestvérét, Maumún Abdul Gajúm korábbi elnököt.

Jamín egyúttal mindent megtett azért, hogy ellenőrzése alá vonja a bíróságokat (ez azért ismerős lehet valahonnan...).

A Maldív Demokrata Párt jelöltjeként ringbe szálló Szolihot további két fontos tömörülés támogatja. Az ellenzéki vezető azt ígérte, hogy helyreállítja a demokráciát, és kiszabadítja a Jamín kormánya által bebörtönzött politikai foglyokat.

Abdulla Jamín Gajúm sajtótájékoztatóján ismerte el vereségét, és kijelentette: tudja, hogy most távoznia kell a hatalomból.

A hivatalos végeredményt a hét végéig teszik közzé.

A választásra árnyékot vetett, hogy szombaton házkutatást tartottak Szolih egyik kampányirodájában, azzal gyanúsítva az ellenzéki jelöltet, hogy támogatói szavazatokat vásároltak.

Nagy felzúdulást keltett, hogy nemzetközi megfigyelők egy csoportját nem engedték be az országba, ugyancsak szombaton arra figyelmeztettek, hogy a választás nem lesz szabad és tisztességes, és "sötét következményei" lesznek.

Ugyanakkor Volner Jánosnak, a Jobbik alelnökének sikerült megfigyelőként részt vennie a voksoláson, erről az alábbi Facebook-posztban számolt be:

(Címlapfotó: A győzelmének örülő Ibrahim Mohamed Salah)