Megkezdődött - ismét szedi halálos áldozatait a hideg

Mi lesz így a télen?

Az MSZF emlékeztetett, hogy a fagyhalál 2017-2018 telén kétszáz áldozatot szedett. 2005-2018 között 3063-an haltak meg hypothermiában, a rendszerváltás (1990) óta pedig több mint 8 ezren. 

Hivatalos forrásból az adatokat sem cáfolni, sem megerősíteni nem voltak hajlandók. A Város Mindenkié társadalmi szervezet keresetére a bíróság kötelezte az államot a 2016-2017 telén fagyhalálban elhunytak számának kiadására. A kormány 190 áldozatról tájékoztatta a szervezetet. A vonatkozó időszakban az MSZF 203 esetről értesült, a Központi Statisztikai Hivatal pedig 2016-ra vonatkozóan 238 esetről számolt be.

Az MSZF szombaton írásos kérdést intézett Gulyás Gergelyhez, a miniszterelnöki hivatal vezetőjéhez arról, hogy felelősséget vállal-e kormány az utóbbi években keletkezett tömeges életvesztésért, ha nem, kit tart felelősnek érte. Az emberjogi szervezet – szokásához híven – a közelgő tél beállta előtt figyelmeztette a kormányt, hogy jobb sorsra szenderedett szociális lakásépítési programja miatt vélhetően újból aratni fog a fagyhalál az előttünk álló télen. Erre utal a szeptember végi kihűléses eset is.

Az alábbi kérdésekre várják a kancelláriaminiszter válaszát:

  • Mit kíván tenni a kormány az utcára került emberek és családjaik fedélhez juttatásáért, szociális bérlakások felépítéséért?
  • Egyáltalán foglalkozik-e ezzel, vagy pusztán menedékhelyek bővítésén fáradozik a társadalmi méretűvé vált probléma társadalmi megoldása helyett?
  • Mit kíván tenni a kormány azért, hogy ne kerüljenek börtönbe, akik mostoha helyzetükben fát lopnak, hogy befűthessenek?
  • Mit kíván tenni a kormány azért, hogy minden rászoruló időben kapjon elegendő tűzifát a szociális tűzifaprogram keretében?