Alig van önkormányzati bérlakás a fővárosban

A rendszerváltás óta 50 százalékról 5 százalékra esett az arányuk.

Szombat délután 14 órakor vette kezdetét a 8. Lakásmenet – Otthonunk az életünk demonstráció A Város Mindenkié (AVM) csoport szervezésében.

A rendezvény kapcsán a csoport a 23 kerületi és fővárosi önkormányzatoktól kért ki lakhatással kapcsolatos adatokat. Ezekből kiolvasható, hogy Budapesten sokkal kevesebb lakás van önkormányzati tulajdonban, mint amennyire a város lakosságának szüksége lenne, és még a birtokolt ingatlanok jelentős része is üresen áll.

Az adatok nem teljesek, mivel 20 kerület többé-kevésbé válaszolt, de a II. és a VIII. csak pénzért adott volna ki bármilyen adatot, a IX. kerület pedig úgy tett, mintha nem értené a kérdést - írják.

A fővárosi lakásállomány összesen 5 százaléka önkormányzati bérlakás.

Ez az arány magasabb, mint a 2 százalék körüli országos átlag, de messze alulmúlja azt a számot, amire a főváros lakosságának valójában szüksége lenne.

Tavaly legalább 346 önkormányzati lakást adtak el Budapesten. A valós szám 500 körül lehet - eközben mindössze 31 lakást vásároltak vagy építettek. Emellett legalább 2500 kiadatlan önkormányzati ingatlan van a fővárosban, aminek 20 százaléka lakható állapotú. Becslések szerint az üres lakások fenntartása évente megközelíti a 400 millió forintot.

2017-ben az önkormányzatok minimum 571 lakáskiürítési eljárást indítottak bérlőik ellen. Eközben 6700 háztartás adott be lakáspályázatot vagy lakáskérelmet. Kevesebb mint 20 százalékuk, 1200 háztartás pályázatát bírálták el pozitívan.