Moldávia a keleti és nyugati hatalmak árnyékában

Egymilliárd dolláros lenyúlás, az államfő felfüggesztése, rejtélyes autóbaleset, tüntetések, ellenzéki politikus bebörtönzése...

Oroszország geopolitikai helyzetének fényében elvárja, és tesz is érte, hogy közvetlen szomszédai a saját befolyása alatt maradjanak. Ezért is volt olyan fontos Putyinnak, hogy Ukrajna egyértelmű nyugatra tolódása után hozzá hű szakadár köztársaságok jöjjenek létre az egykori állam keleti végén. Moldova hasonlóan fontos Oroszország számára. Főleg, hogy kisebb része, a Dnyeszter Menti Köztársaság igen erős orosz befolyás alatt áll már megalakulása óta, Gagauzia autonóm terület pedig szintén keletre húz. Az országban nagyjából kiegyenlített a két oldal mérete politikailag, így egymást váltják a kelet-, majd a nyugatbarát kormányok.

Néhány napja az alkotmánybíróság ideiglenesen felfüggesztette a tisztségéből Igor Dodon államfőt, miután az nem volt hajlandó kinevezni a kormányfő két miniszterjelöltjét. A kormánytöbbséget a nyugatias, és Románia-barát Moldovai Demokrata Párt adja. Dodon szerint az EU-s támogatásokkal is visszaélnek a kormánypártok.

Három évvel ezelőtt utcai demonstrációk buktatták meg a kormányt, miután kiderült, hogy 1 milliárd dollárt tüntetett el (ez a moldáv GDP egynyolcadával egyenlő összeg) három moldáv bank, amelyek közül az egyik állami tulajdonú volt. Moldáv mércével mérve óriási tüntetések kezdődtek, és végül lemondott a nyugatbarát kormány.

Igor Dodon ellenzi az ország NATO-hoz és EU-hoz való közeledését, elfogadja a Krím elcsatolását. Beiktatása után nem sokkal levetette az EU zászlaját az elnöki hivatalról. Egyúttal a rendre elhangzó román-moldáv egyesítési törekvésekkel szemben is felszólal.

“Lehet, hogy eddig elfogadott volt az, hogy Bukarestből utasításokat adjanak a moldovai elnöknek. A továbbiakban ez nem elfogadható, vegyék tudomásul”

- jelentette ki néhány éve. Ezen kívül szeretné betiltani azokat a pártokat, amelyek a Romániával való egyesülést szorgalmazzák, hiszen azok egyúttal meg is szüntetnék Moldovát.

A Dnyeszter Menti Köztársaságban és Gagauziában is népszavazást tartottak néhány évvel ezelőtt, hogy amennyiben Moldova és Románia egyesülne, akkor a szakadár állam Oroszországhoz csatlakozna, illetve az autonóm terület végérvényesen kiválik Moldovából. Gagauzia az Eurázsiai Gazdasági Unióba is belépne.

Szeptember elején Igor Dodon autós konvojába belerohant egy kamion. Két szolgálati autót sodort el, és az egyik fel is borult. Az elnök könnyebben megúszta, de a vele utazó édesanyja válságos állapotba került. Dodon moldovai és nemzetközi támogatói vitatják, hogy a baleset véletlen lett volna.

President of Moldova escpaed accident, sustained minor injuries. Igor Dodon car accident footage

Moldovan President Igor Dodon has sustained minor injuries when the car he was traveling in was involved in a crash with a truck, officials says. Dash cam footage of the crash has surfaced showing the truck cross the road into oncoming traffic and hit the car carrying Mr Dodon on Sunday (local time).

Iurie Roșca korábban a törvényhozás alelnöke, majd pedig miniszterelnök-helyettes is volt. A jelenleg újságíróként dolgozó Rosca az Alfahírnek elmondta, hogy a moldovai politikusok jelentős része a nyugati vagy keleti támogatókat keresi, ahelyett, hogy önálló politikát szánnának Moldovának. Történelmileg és szellemileg az ország megosztott Románia és Oroszország között. Roșca elmondta, hogy szerinte Moldova akkor kerülheti el békésen a külföld által is generált megosztottságot, ha nem akar az Egyesült Államok eszköze, vagy Oroszország bábja lenni.

"Moldovának hidat kell képzelni Oroszország és a nyugat között, ha el akarja kerülni a konfliktusokat"

– nyilatkozta hírportálunknak Iure Roșca.

Moldovában jövőre tartanak parlamenti választásokat, amely vélhetően eredménytől függetlenül felbolygatjk az ország viszonyait. A felmérések szerint jelenleg Igor Dodon pártja áll nyerésre, közel 50 százalékos támogatottsággal. A mostani kormánypártok és szövetségeseik együtt sem közelítik meg ezt az eredményt. Nem lenne túlságosan meglepő, ha Dodonék győzelme után utcára vonulnának a vesztes oldal hívei és vezetői.