Politikai okokból tiltott le két előadást a Magyar Tudományos Akadémia

Öncenzúra: nehogy megharagudjon a kormány.

A tudósoknak idén is le kellett adniuk tervezett előadásuk címét és szinopszisát, ezek közül kettőt azonban letiltottak, nem is feltétlenül szakmai, hanem politikai okok miatt - írja a Qubit.

A napokban Barnabás Beáta Mária, az MTA főtitkárhelyettese közölte: két tervezett előadás megtartását sem engedélyezi a Magyar Tudomány Ünnepén. Az egyik betiltott előadás címe a Nők és a férfiak szerepe és sikeressége a számítástechnikában nagy adatok alapján lett volna, ezt a hivatalos indoklás szerint „a társadalmi nemek tematika egyéb vonatkozásai miatt" nem engedi megtartani az MTA vezetése. A másik tervezett előadás címe A közösségi média jogi oldala – itt a betiltás indoklásában mindössze annyi áll, hogy a téma „politikai vonatkozásai miatt" nem lehet megtartani az előadást.

A levél teljes szövege itt olvasható.

Gyanítható, hogy a lépés reakció a magyar kormány és az akadémia között idán nyáron létrejött feszült helyzetre: az MTA igyekszik öncenzúrát gyakorolni, hogy jóban legyen a kormánnyal. Emlékezetes: a kormány júniusban közölte: az MTA kutatóintézeteinek finanszírozását, pontosabban annak egy jelentős részét a Palkovics László által vezetett minisztérium hatáskörébe utalhatja, hogy a kutatási pénzek elosztásáról nem az elvben autonóm tudományos akadémia döntene, hanem a magyar kormány. 

(Címlapfotó: mta.hu)