Németország szívesen látja a képzett, EU-n kívülről érkező bevándorlókat

Szigorítottak a szabályozáson.

Hétfő estétől kedd reggelig egyezkedtek a koalíciós pártok, a CDU, a CSU, valamint az SPD az új törvényről. Végül röviden összefoglalva arra jutottak, hogy a diplomával vagy szakképesítéssel rendelkező, EU-n kívüli munkavállalók akkor telepedhetnek le Németországban, ha rendelkeznek munkaszerződéssel és a képesítésüknek megfelelő szakmában dolgozhatnak.

Itt nyitva hagytak egy kiskaput: hat hónapra akkor is kiadják a tartózkodási engedélyt, ha nincs szerződése a bevándorlónak, csak állást akar keresni. Ezt eddig kizárólag a diplomások tehették meg. A feltételek viszont szigorodtak, a munkavállalónak az álláskeresés alatt is közpénzből finanszírozott támogatás nélkül kell eltartania magát.

Továbbá felfüggesztik az elsőbbségi vizsgálatot, így nem kell ellenőrizni egy állás betöltésénél, hogy a külföldiek helyett van-e alkalmas német munkavállaló a pozícióra.

Plusz egy lehetőség

Eredetileg sávváltásnak nevezték azt az elvet, mely szerint lehetőséget adnak olyan menedékkérőknek, akiknek kérelmüket ugyan elutasították, de közben munkát találtak és be is illeszkedtek a társadalomba. Az ilyen menedékkérők, ha önállóan eltartják magukat és integrálódtak, a menekültügyi rendszerből átkerülhetnek a képzett munkavállalók bevándorlását szabályozó szisztémába, ahol letelepedési engedélyt kaphatnak.

Merkel: Orbánék túl későn kezdték védeni a határt

"Orbán Viktor folyamatosan rámutat, hogy milyen jól védi a határt, amit egyébként helyesnek tartok, és soha nem is szólaltam fel a határvédelme ellen, hiszen schengeni külső határa van, de ez a határzár sajnos még nem készült el akkor, amikor a sok menekült érkezett" - szúrt oda Orbánnak a kancellár a 24.hu beszámolója szerint egy augsburgi rendezvényen.