Őrület: mégis hajlandó foglalkozni a kárpátaljai magyarok helyzetével a Fidesz

Bár a téma napirendre kerülhet, de érzékelhetően nem tartják olyan súlyosnak a helyzetet, ami a rendkívüli ülést indokolná.

Bár a három bizottság együttes ülését nem hívják össze, a téma napirendre kerül a testületekben - tájékoztatták levélben az LMP képviselőit a bizottságok fideszes elnökei. Megítélésük szerint a téma napirendre kerülhet, de érzékelhetően nem tartják olyan súlyosnak a helyzetet, ami a rendkívüli ülést indokolná. A testületek összehívását még múlt héten kezdeményezték az LMP elnökségi tagjai, köztük Keresztes László Lóránt és Ungár Péter. 

A kárpátaljai magyarokat sorozatosan érik atrocitások: a magyar nyelv oktatását is korlátozó nyelvtörvény, a kelet-ukrajnai háborúba való aránytalan katonai sorozás, a magyar közösségek nacionalista zaklatása, a kárpátaljai konzul kiutasítása jelentősen rontja a magyar lakosság életkörülményeit, az LMP szerint sérülnek a jogaik, amire reagálni kell.

Nem téma - hogy a fenébe kerül Trianon ügyében egy oldalra Gyurcsány és Orbán?

Trianon századik évfordulóját nem nekünk kell témává tennünk - hangzott el a Trianon emlékév vitájában Grósz Károly, Kovács László, Gyurcsány Ferenc Semjén Zsolt szájából. A NER nyolcadik évében megérkeztünk, 1987-be/1996-ba/2004-be. Csak a határon túli magyarság cserben hagyásának ideológiai fügefalevele változott.