Az amerikai alelnök szerint Kína az igazi fenyegetés, nem Oroszország

Megpróbálnak beavatkozni a félidős választásba?

Kína "proaktívabb és kényszerítőbb módon" lép fel annak érdekében, hogy beavatkozzon az Egyesült Államok belpolitikájába - mondta az amerikai alelnök a Hudson Intézetben. "Kína egy másik amerikai elnököt akar" - tette hozzá.

Pence szerint Peking ezt célzó erőfeszítései felülmúlják a hasonló orosz törekvéseket is. Állítása szerint egy hírszerzési tisztségviselő azt mondta neki:

"az, amit az oroszok csinálnak, eltörpül ahhoz képest, amit Kína csinál az országban".

Az amerikai alelnök idézte az amerikai hírszerzési közösség azon értékelését, amely szerint "Kína az egyes tagállamok kormányait, a helyi hatóságokat, illetve tisztségviselőket veszi célba, hogy kihasználjon bármiféle megosztottságot. Éket ver közéjük, például vámokkal, hogy elősegítse Peking politikai befolyását".

Trump azt állítja, nem az oroszok, hanem Kína törte fel Hillary Clinton levelezését

Trump sem bizonyítékkal, sem további információval nem szolgált állításának alátámasztására.Az amerikai elnök egyben felszólította a Szövetségi Nyomozó Irodát (FBI) és az igazságügyi minisztériumot, hogy küszöböljék ki eddigi tévedéseiket, különben végleg elveszítik hitelességüket.Trump egy kicsivel korábban is erről a témáról írt a Twitteren:

Peking politikai, gazdasági és katonai eszközöket, valamint propagandát használ, hogy előmozdítsa befolyását és érdekeit az Egyesült Államokban - fogalmazott Pence.

Trump is beszélt már erről

Donald Trump amerikai elnök az ENSZ Közgyűlése 73. ülésszakának keretében a Biztonsági Tanácsban (BT) múlt héten mondott beszédében azzal vádolta a pekingi vezetést, hogy be akar avatkozni a novemberi, úgynevezett félidős választásokba, mert a kereskedelemmel kapcsolatos álláspontja miatt nem akarja, hogy az amerikai elnök pártja, a Republikánus Párt győzzön. 

"Kína próbál beavatkozni a közelgő 2018 novemberi választásba. Az én kormányommal szemben" - jelentette ki Trump a BT ülésén elnökölve.

"Nem akarják, hogy én, illetve mi győzzünk, mert én vagyok az első elnök, aki szembe mer szállni Kínával kereskedelmi kérdésekben, s mi nyerünk a kereskedelemben, nyerünk minden szinten. Nem akarjuk, hogy beavatkozzanak a közelgő választásunkba"- fogalmazott. Az amerikai államfő állítása alátámasztására egy, a kínai kormánnyal kapcsolatban álló entitások által fizetett reklámbejegyzésre hivatkozott a The Des Moines Register amerikai napilapból.

Peking reagált

Kína, alaptalannak nevezte és visszautasította a vádakat. Vang Ji kínai külügyminiszter hangsúlyozta: Kína nem avatkozik be, s nem is fog beavatkozni a novemberi félidős szavazás folyamatába.

Az amerikai alelnök szerint Kína "olyan iparágakat és államokat vett célba, amelyek fontos szerepet játszanának a 2018-as választásban".

"Egy becslés szerint több mint 80 százaléka az amerikai megyéknek, amelyeket Kína célba vett, Donald Trumpra szavazott 2016-ban; Kína pedig most ezeket a szavazókat kormányunk ellen akarja fordítani" - vélekedett.

Trump tovább szítja az amerikai-kínai kereskedelmi háborút

A The Wall Street Journal azt írta, hogy Donald Trump jövő héten hétfőn vagy kedden jelentheti be 200 milliárd dollár értékű kínai termék pótvámját. Ennek a mértéke a korábbi, 25 százalékos amerikai büntetővámoknál kisebb, 10 százalék lesz. A lap úgy tudja továbbá, hogy az amerikai elnök javaslatot tett Kínának arra, hogy szeptember 27-28-án Washingtonban egyeztessenek kereskedelmi ügyekben.