Két és félmillió nyugdíjas kap prémiumot

Nemcsak az öregségi nyugdíjban részesülők, hanem valamennyi, nyugdíjszerű ellátásban részesülő ember kap idén nyugdíjprémiumot.

Az államtitkár elmondta: a cél az, hogy 3,5 százalék feletti a GDP-növekedés esetén a gazdaság javuló teljesítményéből részesülhessenek a nyugdíjasok is.

Novák Katalin hozzátette: bár a jogszabály szerint a nyugdíjprémium csak az öregségi nyugdíjasoknak, vagyis kevesebb mint kétmillió embernek jár, a kormány úgy döntött, hogy idén csak nekik fizetik ki, hanem mindenkinek, akik nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek. Ennek köszönhetően körülbelül 2,5 millió ember kap idén nyugdíjprémiumot.

Arra a kérdésre, hogy igazságosnak tartja-e, hogy azok a nyugdíjasok, akiknek 80 ezer forint alatti az ellátásuk, kevesebb prémiumot kapnak, Novák Katalin elmondta: ez egy 2009 óta hatályos jogszabály rendelkezése szerint van így (ami ugye 9 évvel ezelőtt volt).

Az államtitkár elmondta azt is: a kormány eddig nem döntött arról, hogy a nyugdíjasok kapnak-e az idén még egy alkalommal Erzsébet-utalványt. Emlékezetes: 2018-ban egy alkalommal a nyugdíjasok már kaptak Erzsébet-utalványt, mégpedig a tavaszi országgyűlési választás előtt.