Nem elég, hogy lassú a Ferrari, még hibáznak is

Hamilton díszlépésben a vb-cím felé.

Hamilton mellől csapattársa, a finn Valtteri Bottas startolhat, míg a harmadik pozícióból Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője vág majd neki a futamnak. Hamilton összetettbeli egyetlen riválisa, a szintén négyszeres vb-győztes Sebastian Vettel, a Ferrari német pilótája csak kilencedik lett az időmérőn.

A kvalifikáció harmadik szakaszában elkezdett esni az eső Szuzukában, és bár a Ferrari előbb a félig nedves, félig száraz pályára alkalmas, átmeneti esőgumikat tette fel Vettel autójára, a német versenyző azonnal visszament a boxba száraz aszfaltra alkalmas gumikért, mert nem érezte megfelelőnek az intermediate abroncsokat. Pechjére, mire visszaért a pályára, újfent eleredt az eső, ezután már befordítani is alig tudta az autót. Vettelnek egyetlen lövése volt az eső előtt, de akkor ő hibázott, nem a csapat: a Spoonban kicsúszott a bukótérbe, végül ez a kör volt elég a 9. helyhez.

Hamilton közben már az első körén a leggyorsabb volt, s mivel az esőben már egyik ellenfelének sem volt esélye az övénél jobb időt elérni, percekkel az időmérő edzés leintése előtt biztossá vált, hogy a brit pilótáé lesz a pole pozíció.

A vb-pontversenyben Vettel előtt 50 ponttal vezető Hamiltonnak így hatalmas esélye van arra, hogy Japánban jelentős lépést tegyen az ötödik világbajnoki címének megnyerése felé.

Az 53 körös Japán Nagydíj vasárnap - magyar idő szerint - 7.10 órakor kezdődik.