Megint gyorsult az infláció

Tavaly szeptemberhez képest 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az élelmiszerek ára 4,6, a járműüzemanyagok ellenértéke pedig 14,9 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberit.

Az augusztusi 3,4 százalék után szeptemberben 3,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban – áll a KSH most közzétett gyorstájékoztatójában. A hivatal kiemeli, a legmagasabb az áremelkedés az egyéb cikkek, üzemanyagok, illetve a szeszes italok, dohányáruk esetében: előbbiek ára 7,1, utóbbiaké 5,1 százalékkal haladja meg a tavaly szeptemberit.

Az élelmiszerek ára 4,6 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,2, a liszté 7,8, a tojásé 7,0 százalékkal magasabb, a cukoré 22,7 százalékkal alacsonyabb lett. A szeszes italok, dohányáruk ára átlagosan 5,1, a szolgáltatásoké 1,8 százalékkal nőtt. A háztartási energia 1,5 százalékkal drágult, ezen belül a tűzifa 12,1, a palackos gáz 11,2 százalékkal. A járműüzemanyagokért 14,9 százalékkal kellett többet fizetni – ismerteti a statisztikai hivatal.

A KSH hozzátette, január óta a fogyasztói árak 2,7 százalékkal emelkedtek.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss