Gyertyagyújtással követelnek igazságot a 100 napja bebörtönzött székely vármegyéseknek

Gyertyás tüntetést tartanak a csíkszeredai börtön előtt, ahol 100 napja tartják fogva Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt. A két férfit erősen koncepciós jellegű eljárás során ítélték júliusban.

Eredetileg közösség elleni merényletkísérlettel, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésével vádolták őket. Tavaly júniusban az utóbbi alól felmentették őket, az előbbi miatt pedig pont annyi szabadságvesztést szabtak ki, amennyit előzetesben már letöltöttek, tehát hazamehettek. Másodfokon azonban az ügyészség a legutolsó tárgyaláson kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorista cselekedetre, és bár erre a védelem nem volt felkészülve, a bíróság jóváhagyta.

Bekét és Szűcs így végül öt év letöltendőt kapott.

A megdöbbentő ítélet indoklását azóta sem kapták kézhez. 

"Annak tudatában, hogy az Európai Parlamentben jelenleg Románia jogállamiságát vizsgálják, időszerű felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy ez az ország nem csak, hogy semmibe veszi az őshonos kisebbség jogait, hanem magyarellenes eljárásai során, saját törvényeit is megszegve vagy figyelmen kívül hagyva sérti az alapvető személyiségi jogokat"

 - hangsúlyozzák a tüntetés szervezői. 

A demonstrációra október 12-én, pénteken este nyolckor fog sor kerülni, amikor a csíkszeredai börtön előtt gyertyagyújtással  állnak ki "a sorozatos jogsértések ellen és az ártatlanul bebörtönözöttek szabadon bocsájtásáért."


 

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss