Ha nincs otthon Erdoğan, akkor is megy az élet: kilencven letartóztatás

Fotó: Béli Balázs/Alfahír

Bár Recep Tayyip Erdoğan teljhatalmú török államfő épp Orbán Viktor teljhatalmú magyar kormányfő vendéglátását élvezi, a kis-ázsiai országban nem áll meg az élet. Hajnalban kilencven embert vettek őrizetbe, mert a gyanú szerint kapcsolatba hozhatók a Kurdisztáni Munkáspárttal.

Őrizetbe vettek Törökországban kedd hajnalban 90 embert azzal a gyanúval, hogy kapcsolatban állnak az ország délkeleti részén 1984 óta fegyveres felkelést folytató, terrorszervezetként számon tartott Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) – közölte a török belügyminisztérium.

Az Anadolu török állami hírügynökség beszámolója szerint a hatósági rajtaütések az ország 81 tartományából nyolcra terjednek ki, túlnyomóan a főként kurdok lakta délkeleti országrészre. A legtöbb embert, 80-at Diyarbakirban állították elő, de a razzia érintette Isztambult, Mersint, Sanliurfát, Mardint, Batmant, Sirnakot és Vant is.

A házkutatások során számos betiltott könyvet, valamint PKK-s dokumentumot találtak a hatóságok – áll a belügyminisztériumi közleményben.

Az Evrensel török marxista napilap úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek között van a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP) Diyarbakir tartományi elnöke, Mehmet Serif Camci, valamint három újságíró is.

A kurd kisebbség függetlenségéért küzdő PKK és a török biztonsági erők között egy két és fél évig tartó fegyverszüneti időszak után 2015 augusztusában újultak ki ismét a véres harcok. A 2016. július 15-i katonai puccskísérletet követően az ankarai kormány keményen fellépett nemcsak az összeesküvők, hanem az általa a PKK parlamenti szárnyának tartott HDP ellen is. 2016 őszén a belügyi tárca számos délkeleti önkormányzat választott kurdbarát elöljáróját eltávolította pozíciójából és a saját emberét ültette a helyébe. Miután a török parlament még 2016 májusában elfogadta a képviselők mentelmi jogának eltörlését, ősszel előzetes letartóztatásba helyezték a HDP több képviselőjét, köztük a párt két akkori társelnökét, Selahattin Demirtast és Figen Yüksekdag-t is.

Múlt csütörtökön nyolc török katona meghalt a délkeleti Batman tartományban, amikor páncélautójuk mellett a PKK lázadói felrobbantottak egy az úttestbe rejtett, házi készítésű pokolgépet. Hónapok óta ez volt a legtöbb török halálos áldozatot követelő robbantás Délkelet-Törökországban.

A biztonsági erők és a felkelők között több mint 34 éve tartó konfliktus már mintegy 50 ezer ember életét követelte. A PKK-t Törökország mellett az Európai Unió és az Egyesült Államok is terrorszervezetnek tartja.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!

Friss

1
sss
2020. február 26. | 16:40
„Sajnálom, ha valaki ezt képes volt úgy kiforgatni, hogy nem fogunk nemzetpolitikával foglalkozni" - interjú a Jobbik elnökével a kilépésekről.