Orbán hadiipari bejelentését nagyon gyorsan meg kellett védeni a közmédiában

Anno Eger alatt még Bornemissza Gergely hadiiparától rettegtek a törökök. Ma már nekünk kell tanulniuk tőlük.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten – miután tárgyalt Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel – azt mondta, erőteljes hadiipari együttműködést szándékoznak kialakítani Törökország és Magyarország között.

Orbán: Ankarára, Berlinre és Moszkvára kell figyelnünk

Az Országházban tartott közös sajtótájékoztatón a kormányfő úgy fogalmazott: stabil török kormányzat, stabil Törökország az előfeltétele annak, hogy a migráció szárazföldi útvonalán ne fenyegesse Magyarországot semmilyen veszély. Orbán Viktor az egyik legerősebb magyar nemzeti érdeknek nevezte, hogy Törökország mindig olyan erős és stabil legyen, hogy a térségben békét tudjon teremteni és az Európa felé tartó illegális migrációt meg tudja fékezni.

A szakértő erre reagálva elmondta, Törökország az utóbbi években tudatosan fejlesztette hadiiparát, így csökkentve nyugati függőségét és növelve bevételeit. Ezen a területen Törökország jóval Magyarország előtt jár – fűzte hozzá.

A két ország gazdasági együttműködéséről elmondta, Törökország nagy piac, és sok olyan terület van, ahol a magyar cégek kitűnhetnek. Ezek között említette a turizmust, a gépipari és mezőgazdasági termékeket, illetve a gyógyszeripart.