Nagyon elszólta magát az államtitkár

Tegnap nagy csinnadrattával átadták Veszprém megye első mobil kormányablakát Balatoncsicsón, derült ki az MTI közleményéből. Ott volt a kormány színe-java; Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, Takács Szabolcs, Veszprém megyei kormánymegbízott valamint Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára, aki olyat mondott, ami csak Altusz Kristóf emlékezetes "befogadtuk a migránsokat" coming-outjához mérhető.

Az úriember nem mást mondott, mint hogy "Magyarország a következő húsz, harminc évben a térség vezető országává, Európa egyik legélhetőbb országává szeretne válni". Lendüljünk most túl azon, hogy kissé nagyképű dolog állami hivatalt felavatni, miután a napokban jelentették be, hogy 9-10.000 hivatalnok kirúgását tervezik, koncentráljunk inkább az időintervallumra és magára a célra.

20-30 év, egy egész emberöltő alatt akarjuk utolérni nem Európát, nem a nyugati életszínvonalat és béreket, hanem a szomszédos államokat. Szlovákiát, Lengyelországot. 

Úgy tűnik, hogy a kormány nyíltan beismerte, amit jórészt az összes gazdasági szakember és pénzügyi elemző mond: a közép-kelet európai országok között Magyarország lényegében sereghajtó lett mind gazdasági szempontból mind a fizetések tekintetében. A harsogó propagandával ellentétben minden elérhető statisztika azt mutatja, hogy mára a magyar életszínvonal Romániával áll egy szinten, sőt egyes mutatókban keleti szomszédunk meg is előzött minket.   

Orbán Viktor szerint 2030-ra kell felzárkóznunk Ausztria mellé, ám ezek szerint még a másik három V4-tagország szintje is komoly kihívást jelent.

Szerző: Szathmáry-Király Gábor

(Fotó: Pesthy Márton/Napló)

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Kvárik Anita