Tartalékos katonák lehetnek a kirúgott minisztériumi tisztviselők

A kormány azzal az érdekes ötlettel állt elő, hogy a minisztériumi irodistákat katonának nevelné át. Kérdés, mekkora a tenni akarás a budapesti székekhez szokott alkalmazottakban, hogy megvédjék a hazát, no és a tenni akarások kívül az sem utolsó szempont, hogy fizikailag is alkalmasak legyenek erre.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy a kormány a tisztviselői leépítések során átképezné az alkalmazottakat a kevésbé megfizetett kórházi ápoló, műtőssegéd vagy gyermekgondozó szakmákra. Most az is kiderült, hogy a szükséges átképzéseket a költségvetés csak akkor finanszírozza, ha az érintett aláír a honvédséggel egy tartalékos katonai szerződést.

A 24.hu információja szerint lényegében rákényszerítik a várhatóan 9-10 ezer kirúgott tisztviselő jelentős részét, hogy lépjen be a Magyar Honvédség tartalékos katonái közé. A szolgálatvállalási kényszer alól a nők számára sem lesz kibúvó, noha őket eddig a kormány a konyhába küldte volna vissza.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden benyújtott határozati javaslatának elfogadása esetén jelentősen megemelnék a honvédség létszámát. A lista szerint a tisztek létszáma 5690-ről 6600-ra, az altisztek száma 8845-ről 10200-ra, a legénységi állomány 7 895-ről 13200-ra emelkedne, a tartalékosoké pedig 8 ezerről 20 ezerre.

A portál minisztériumi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a napokban tartott állományi tájékoztatókon közölték a kirúgási listák véglegesítésére váró hivatalnokokkal, hogy csak szolgálatvállalás fejében kínálnak majd más munkát annak, aki az állami szektor más részében szeretne elhelyezkedni. A HR-osztályokon már le kellett adni a bizonyítványok és jogosítványok másolatát, valamint egy orvoscsoport is vizsgálni fogja a hivatalnokokat. A vizsgálat eredménye szintén befolyásolhatja, ki milyen ajánlatot kap majd.