Mexikóban biztonsági okok miatt 200 iskolában nem indult el a tanítás

A Guerrero régióban tanárok tömege tagadta meg, hogy elkezdje a tanítást, és ennek következtében 200 iskolában késve indul a tanév. A tanárok biztonsági okokra hivatkoztak a drogháború sújtotta Mexikóban, amely manapság a világ egyik legveszélyesebb országa.

2300 diák nem kezdte így meg az augusztusban indult tanévet, mivel a tanárok aggódnak a biztonságukért. Az állam buszokat bocsátott a tanárok rendelkezésére, hogy azokkal közelítsék meg az iskolákat, de egyes tanárok ezt is elutasították. Pedig a buszokat rendőrautók is kísérték. Guerreroban a gazdaság jelentős mértékben függ az ópium- és marihuánatermeléstől. Északon azonban csökkent a kereslet az említett termékekre, ugyanis egyre inkább szintetikus anyagokkal pótolják a szükségleteket. Így a helyi bandák és kartelek bevétele csökkent, és átálltak a jövedelmezőbb zsarolásra, emberrablásra, valamint az ezekkel összefüggő gyilkosságokra.

Emiatt a közlekedési szolgáltatások iránti igény csökkent, és egyes kórházak is zárva tartanak.

Több mint egy hónappal ezelőtt Guerrero kormányzója, Héctor Astudillo bejelentette, hogy a biztonsági erők hamarosan különleges műveletekbe kezdenek a régióban, és lehetővé teszik az élet visszatérését a normális kerékvágásba. De a művelet azóta sem kezdődött el.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Németh Márton

Friss