Megállíthatatlanul növekszik a kórházak adósságállománya

Fotó: Béli Balázs/Alfahir.hu

Szeptember végére közel 46 milliárd forintra duzzadt a magyar kórházak lejárt tartozásainak összege a MÁK adatai szerint, ez 2017 december végéhez képest több mint 30 milliárdos, havi átlagban 3,4 milliárdos növekedést jelent - írja a Napi.hu.

Különösen rosszul mutat az adósságállomány szerkezete, a 46 milliárdnak mintegy felének fizetési határideje ugyanis már több mint két hónapja, a teljes tartozás mintegy háromnegyede több mint egy hónapja lejárt. A szeptemberi 4 milliárdos növekedésből mintegy 3 milliárd forint a 60 napon túl lejárt tartozásokat gyarapította, amit továbbra is arra utal, hogy a menedzsment tartalékol az adósságkonszolidációban bízva.

Az adóslistát továbbra is a Péterfy Sándor utcai kórház vezeti 2,7 milliárdot meghaladó tartozással, s alig marad el a 2 milliárdtól a médiában szinte naponta az anyagi nehézségeit részletező hírekkel felbukkanó Honvédkórház adóssága. Az intézmény március végén, fél évvel ezelőtt még lényegében nulla adóssággal bírt, a konszolidációt követően, az év első három hónapjában a MÁK adatok szerint nem termelődött a Honvédban tartozás.

Szintén kétmilliárd forint közeli a tartozása a gyógyító megelőző ellátásban aktívan résztvevő vidéki egyetemeknek, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem tartozik ide, a nagy megyei kórházak közül pedig a Békés megyei, és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kórház, Budapesten a Dél-pesti Centrum kórház (Egyesített Szent István Szent László) és a Szent János kórház.

Tizenhat kórházban lépte át az egymilliárd forintot az adósságállomány értéke, összességében az intézmények mintegy ötöde tartozik milliárd körüli, vagy azt jóval meghaladó összeggel beszállítóinak. Az év hátralévő részében a jelenlegi növekedési ütemmel számolva 60 milliárd körüli lejárt adósságra lehet számítani - írja a portál.

Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Dobos Zoltán