Évszázadnyi karikatúra a Széchényi Könyvtárban

Számitógépes karikatúrák a modern szemléletű környezetvédelemtől kezdve a kiegyezés előtti politikai élcelődésekig – ebbe a világba vonja be a látogatót az Országos Széchényi Könyvtár Nemzeti Ereklyeterében a CAFé Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál és az Országos Széchényi Könyvtár együttműködésében létrehozott, Grafityisz nevű kiállítás.

A kiállításon a 19. század második feléből származó vicclapoktól kezdve a kommunista propagandán, vagy az azt megelőző közéleti kérdések valóságán merenghetünk el.

Ez például a Charivari-Dongó élclap utolsó, 1848. szeptember 21-i számából való:

Régi, ízesen kreatív reklámokat is megnézhetünk:

Többek között megtekinthető az első magyar illusztrált élclap, a Charivari-Dongó is, a Jókai Mór által kiadott Üstökös vagy a Bolond Miska, de a gyűjteményben szerepel az első politikai vicclap, a Borsszem Jankó és a Pikáns Lapok is, ahogyan a két világháború közötti Az Ojság, a Pesti Posta, a Szabad száj és a Pesti Izé, vagy a kilencvenes évekig működő Ludas Matyi.

A tárlat az Országos Széchényi Könyvtár törzsgyűjteményében található élclapokból és vicclapokból való válogatásból áll, továbbá négy kortárs művész, Dluhopolszky László, Gaál Tibor, Prihoda Judit, Takács Krisztián rajzai is helyet kaptak.

A kiállítás címe is sokat mondó, a Grafityisz név ötletadója Kemény János humorista, költő volt. A kiállítás ingyenesen megtekinthető: 2018. október 9. és 27. között, 9 és 18 óra között az Országos Széchényi Könyvtár, Nemzeti Ereklyeterében.

A képeket bármikor könnyen lehet aktualizálni:

A kiállítás Facebook-eseménye itt érhető el.