400 milliárdos nagyvállalattal léphet a nemzetközi piacra Mészáros Lőrinc

Egy fúzióval a magyar tőzsde negyedik legnagyobb vállalata jöhet létre.

Csütörtök délelött számolt be róla az MTI, hogy felfüggesztették az Opus Global Nyrt. és a Konzum Nyrt. kereskedését a Budapesti Értéktőzsdén.

A két társaság néhány órával később kiadott köleményéből kiderült, hogy igazgatóságaik a vállalatok fúziójának előkészítéséről döntöttek.

Az Opus és a Konzum igazgatósága által csütörtökön nyilvánosságra hozott dokumentumok értelmében közös ütemterv készül a fúzió menetrendjéről, amelyet a társaságok december 3-ra tervezett rendkívüli közgyűlése hagyhat jóvá.

A részvényesek háromnegyedének támogatásával alakuló óriásvállalat a tőzsde negyedik legnagyobb társaságává válhat: előzetes becslések szerint a vállalat kapitalizációja mai árfolyamon számolva elérheti 350-400 milliárd forintot, miközben IFRS szerinti konszolidált saját tőkéje meghaladja a 320 milliárd, 2019 évre tervezett EBITDA-ja pedig a 30 milliárd forintot.

Ezzel a magyar tőzsde 4. legnagyobb vállalata jöhet létre, amely nemzetközi piacra is léphet.

Jászai Gellért, a konzum Nyrt. vezérigazgatója a Magyar részvénypiac 2018 elnevezésű konferencián elmondta, hogy "Mészáros Lőrinc tulajdoni aránya nagyságrendileg a tőkeemelések lezárulta után a Konzumban 70 százalékos, míg az Opusban 80 százalék körül lesz."

A társaságok egyesülésének tervezett zárása 2019. március 31.