Csak felfüggesztettet kaptak a pedofilok

Az ügyészég kérte a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését.

Öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott az a két pedofil, akiknek ügyében szerdán hirdetett ítéletet a Székesfehérvári Törvényszék – írja a Bors. Az elsőrendű vádlott 2009-től „heti rendszerességgel végzett szexuális cselekményt” egy kiskorú fiúval, és róla mintegy száz darab pornográf felvételt készített. Ezeket elküldte a másodrendű vádlottnak, aki a felvételeket az interneten keresztül továbbküldte. Ez utóbbi férfi egy internetes közösségi oldalon 150 kiskorúval kísérelt meg kapcsolatot felvenni, és közülük hat gyereket próbált meg szexre csábítani.

A bulvárlapnak Kamarás Péter, az ügytől független jogi szakértő azt mondta, ez egy kirívóan enyhe büntetés. „Itt nem alkalmi elkövetésről van szó, így felmerül a bűnismétlés veszélye, amit egy pártfogó felügyelettel nem lehet megakadályozni. Bizonyos magatartásformákat megszabhat, de az internetezést nem tudja megakadályozni az elítéltnek” – tette hozzá a jogász.

A bíróság a Borssal azt közölte, enyhítő körülményként vették figyelembe „a vádlottak körülményeikben rejlő speciális tényeket” (ezt a lap nem részletezte – a szerk.), az időmúlást, és a büntetlen előéletüket. A büntetés végrehajtását pedig függesztették fel próbaidőre, mert megítélésük szerint a vádlottak esetében a büntetés célja annak végrehajtása nélkül is elérhető.

A felfüggesztett szabadságvesztésre a Fejér Megyei Főügyészség tett indítványt, mert – mint fogalmaztak – a vádlottak a bírósági eljárás során lemondtak a további bizonyítási eljárásról, teljes körű beismerő vallomást tettek. A nyár óta hatályos Büntetőeljárási törvény erre lehetőséget ad.

A bulvárlap azt is kiszúrta, az Alma együttes Facebook-oldalán adott hangot felháborodásának.

És itt most a haragunk nem csak az elkövetőnek szól, de a bírónak is! Miféle ítélet ez?! Ezt komolyan gondolta?! A bírók miért nem számonkérhetők?! Ez egyszerűen felháborító!

– írja a zenekar a közösségi oldalon.