Az eltűnt szaúdi újságíró maradványait keresik a Márvány-tenger partján, bukhat a királyság ura

Összeült a bölcsek tanácsa.

A török rendőrség nem csak az Isztambul külterületén található erdőben, hanem a Márvány-tenger partjának egyik városában is kutat a valószínűleg meggyilkolt Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró földi maradványai után. A nyomozók gyanúja szerint a tettesek részben a Márvány-tengernél fekvő Yalovában, valamint Isztambul külterületének zöldövözetében, a Belgrádi erdőben rejthették el a maradványokat.

A monarchia eddig nem ismerte be a gyilkosságot, pedig keringtek a sajtóban olyan információk, hogy végül megteszik ezt, mondván, hogy rosszul sikerült kihallgatás áldozata lett az újságíró, aki csak néhány papírért ment be hazája isztambuli konzulátusára.. A törökök és az amerikaiak hang- és videofelvételekre hivatkozva azt állítják, hogy Hasogdzsit a főkonzulátuson brutálisan meggyilkolták.

Bajban lehet a koronaherceg

Szaúd-Arábiában a tényleges hatalom gyakorlatilag már nem az uralkodó, Abdul-Aziz kezében van, hanem a koronaherceg, Mohamed bin Szalmán vette át a vezető szerepet, róla és terveiről bővebben ebben a cikkünkben írtunk.

A trónörökös felfalja a családot? - így néz ki a szaúdi Trónok harca

Hercegek, hivatalban lévő miniszterek rács mögött, rejtélyes helikopterbaleset, családon belüli leszámolás. Úgy tűnik, hogy Mohamed bin Szalman, az ambíciózus trónörökös tisztogatásba kezdett. Mi történik Szaúd-Arábiában? Felülírják a közel-keleti erőviszonyokat? Átalakul a királyság, de azt egyelőre senki nem látja, hogy mi lesz belőle. Elemzés.

A Hasogdzsi-ügyben már összeült a bölcsek tanácsa, az a hat-hét vezetőből álló grémium, mely az örökösödési vitákat hivatott rendezni. A történetben meggyanúsított 15 szaúdi közül négyen is bin Szalmán köréhez tartoznak, erről itt írtunk. A francia Le Figaro úgy tudja, hogy a koronaherceg további sorsa a tanács döntésén múlhat.

Egy szakértő szerint viszont elsősorban konszenzusra törekedhetnek a bölcsek, ami azt jelentené, hogy kineveznek egy trónörökös-helyettest MBSZ alá. Ilyen már létezett korábban, pont bin Szalmán szüntette meg 2017 júniusában a pozíciót, amit akkor Mohamed bin Nájif töltött be.

Az információk hitelességét erősíti, hogy hazatért Rijádba MBSZ öccse, Háled bin Szalmán herceg, aki eddig Washingtonban állomásozott szaúdi nagykövetként. Ha esetleg Háled kapja a helyettesi pozíciót, az hosszú távon oda vezethet, hogy bin Szalmánt eltávolítják. A királynak valószínűleg ez a felállás is megfelelne, mert így is a családé maradna a trón.

Ha viszont a tanács úgy dönt, hogy nem a király fiai közül választ, hanem egy másik, gyengébb ágból, akkor MBSZ jó eséllyel el tudja érni, hogy megtartsa hatalmát.