Beismerte bűnösségét a bolgár újságírónő gyilkosa

A Szeverin Kraszimirov nevű bolgár férfit, akit Németország szerdán adott ki Bulgáriának és azóta őrizetben van, egy ruszei újságírónő, Viktoria Marinova megerőszakolásával és meggyilkolásával gyanúsítanak.

"Nem tudom, mi történt. Nem emlékszem mindenre. Odamentem, megütöttem, és ő elesett. Tovább akartam menni, de ő belém kapaszkodott"

- mondta Kraszimirov riportereknek a bíróságra érkezve, az épület előcsarnokában. 

"Igen, bűnös vagyok. Nagyon sajnálom. Nem hiszem el, hogy ilyet tettem"

- felelte remegő hangon a gyanúsított, amikor újságírók arról kérdezték, hogy a bíróság előtt be fogja-e ismerni bűnösségét.  

A vádhatóságok egyik képviselője később azt mondta a Reutersnek, hogy a gyanúsítottat egyelőre nem kérték vallomástételre.

Amennyiben elítélik, Kraszimirovra letöltendő életfogytiglan vár.

A harmincéves oknyomozó újságíró és televíziós riporter, Viktoria Marinova szülővárosában, Ruszéban dolgozott egy tévécsatornánál, korrupciós ügyek feltárásával foglalkozott. Legutóbb a GP-gate nevű ügy feltárásán dolgozott, melyben több újságíró annak járt utána, hogy építési vállalkozások és tanácsadó cégek hogyan rövidítették meg az adófizetőket több millió levával európai uniós támogatásokból. Az ügy onnan kapta nevét, hogy az esetenként a projektek 30-40 százalékát kitevő "korrupciós felárak" szálai a GP nevű vállalatcsoportnál futottak össze. 

A vádhatóság - bár nyitva hagyott minden lehetőséget - szexuális indítékot feltételez a bűncselekmény hátterében, mivel a rendelkezésre álló bizonyítékok nem támasztják alá, hogy Marinovát a munkája miatt ölték meg.