Merkel leállítja a fegyvereladásokat Szaúd-Arábiának

Merkel a lehető leghatározottabb formában elítélte az isztambuli szaúdi főkonzulátuson történt gyilkosságot.

"Ami a hadiipari termékek exportját illeti, az nem folytatódhat a jelenlegi körülmények között"

 - húzta alá a kancellár. Mint mondta, ebben egyet ért mindazokkal, akik az Perzsa- (Arab) öböl menti országokba irányuló, egyébként is korlátozott fegyvereladások leállítását követelik.

Merkel hangsúlyozta: a szaúdi vezetésnek sürgősen tisztáznia kell a történteket, s az elkövetőeket felelősségre vonnia. Hozzátette: a német kormány nemzetközi egyeztetéseket folytat, hogy a továbbiakban miként járjanak el Rijáddal szemben.

Németország csaknem félmilliárd euró értékben adott el fegyvereket Szaúd-Arábiának az idén - derült ki a német gazdasági minisztérium egy dokumentumából, amelybe betekintést nyert a dpa német hírügynökség.

Rijád egész pontosan 416 millió euró (134,5 milliárd forint) értékben vásárolt német fegyvereket január 1. és szeptember 30. között - tudatta a minisztérium egy német ellenzéki törvényhozó kérdésére válaszolva.

Védőőrizetbe helyezték a meggyilkolt szaúd-arábiai újságíró menyasszonyát

Az értesülés szerint ezt Isztambul kormányzója rendelte el. A nőt ezentúl a török rendőrség a nap 24 órájában megfigyelés alatt tartja.A szaúdi uralkodó, Szalmán bin Abdel-Azíz és az ország trónörököse, Mohamed bin Szalmán egyébként vasárnap részvétét nyilvánította Hasogdzsi hozzátartozóinak.