Január elején találkozhat ismét Donald Trump és Kim Dzsongun

Január elején találkozhat ismét Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető - írta hétfőn egy dél-koreai újság washingtoni diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A Csoszon Ilbo című lap úgy értesült, hogy az amerikai kormányzat január tizedikéig akarja megtartani az újabb csúcstalálkozót, amelynek helyszínét még nem jelölték ki.

Korábban John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó közölte, hogy Kim Dzsongun és Trump az elkövetkező hónapokban találkozhat.

Trump „szép levelet" kapott Kim Dzsonguntól

A történelmi jelentőségű, júniusi szingapúri találkozót - noha a konkrétumok vitathatóak - sikerként könyvelhette el Donald Trump amerikai elnök, aki sem előtte, se azóta nem sok dicsérgetett kapott. Most az az érzése támadt, hogy igen gyorsan ismét találkoznia kéne Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter október elején a kínai és az észak-koreai fővárosban járt. Az amerikai diplomácia vezetőjének az úton sikerült megállapodni az észak-koreai vezetővel abban, hogy munkacsoportok hoznak létre az atommentesítés kérdéseinek megvitatására, valamint egy második csúcstalálkozó megrendezésének lehetőségéről.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető és Donald Trump amerikai elnök júniusban Szingapúrban találkoztak. Kim akkor ígéretet tett arra, hogy a Koreai-félsziget atommentesítése érdekében fog dolgozni, Trump pedig hosszú távú biztonsági garanciákat és az amerikai-dél-koreai hadgyakorlatok felfüggesztését helyezte kilátásba az észak-koreai nukleáris arzenál felszámolásáért cserébe.

Forrás
MTI
Láttál valami izgalmasat?
Küldd be nekünk!
Szerkesztő:
Harmati András