A magyar lakások negyede ázik és nyirkos

Tíz százalékuk pedig túl sötét.

A portál cikkéből kiderül, hogy két éve az egy főre jutó szobák száma, 1,2 volt Magyarországon, ami elsőre nem is tűnik kis számnak, hiszen lényegében azt jelenti, hogy például egy gyermek nélküli házaspár egy 2-2,5 szobás lakásban lakik. Ha viszont tovább bontjuk ezt az értéket tulajdonosi és bérlői összetételre, már az látható, hogy a bérlők által lakott lakásokban átlagosan 0,9 szoba jut egy emberre.

Mivel átlagról van szó, az országban sok helyen ez a szám vélhetően még kisebb. Az egy főre jutó egynél alacsonyabb szobaszám mögött olyan tényezők állhatnak, mint a társbérlet, vagyis amikor akár egy egész család bérel csak egy szobát egy házban, a diákok is sokszor ketten laknak egy szobában, hogy csökkentsék a bérleti díj költségét. Ha egy kétgyermekes családnál a szülők a nappaliban, míg a gyermekek egy szobában laknak az szintén alacsonyabb számot eredményez, illetve az sem mindegy a statisztikákban, hogy például hány külföldi van bejelentve egy lakásba, csak azért, hogy távolról is kaphassanak hitelt egy itthoni ingatlan megvételére.

A többi országot nézve az 1,2-es érték máshol jóval magasabb, csak Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Románia az, ahol még ennél is kevesebb szoba jut egy főre. Szintén ugyanezekben az országokban a bérlők által lakott ingatlanokban 0,9-nél is kevesebb volt az egy főre jutó szoba.

Szintén a KSH felmérésében, négy további szempontot vizsgálva néztek meg, hogy mekkora a teljes népességből azoknak az aránya, akinél előfordulnak lakásminőségi problémák. Azért, hogy viszonyítani lehessen megnéztük Magyarország mellett a legrosszabbul és a legjobban teljesítő országot, valamint a szomszédos Szlovákiát, ahol az egy főre jutó szobaszám is hasonlított a magyar viszonyokhoz.

1. Beázás, nyirkosság, rothadó ablakkeret vagy padló 
Magyarország: 26,7%
Szlovákia: 6,2%
Lista legjobbja: Finnország 4,7 %
Lista legrosszabbja: Portugália 30,5%

2. A lakásban nincs fürdőszoba, sem zuhanyzó 
Magyarország: 4,1%
Szlovákia: 0,8%
Lista legjobbja: Svédország, Málta, Hollandia 0,1%
Lista legrosszabbja: Románia 30,5%

3. A lakásban nincs vízöblítéses WC 
Magyarország: 4,3%
Szlovákia: 1,4%
Lista legjobbja: Svédország, Norvégia 0%
Lista legrosszabbja: Románia 32,6%

4. A lakás túl sötét 
Magyarország: 9,8%
Szlovákia: 2,7%
Lista legjobbja: Norvégia, Szlovákia 2,7%
Lista legrosszabbja: Magyarország 9,8%

A felmérésben az ingatlanok környezetét is megvizsgálták többek között a szennyezettség, vagy a bűnesetek száma alapján. Magyarországon a népesség 9,7 százalékánál volt igaz, hogy előfordulnak a lakókörnyezetben olyan ártalmak, mint például a bűnözés, erőszak, vandalizmus. Szlovákiában ez az érték valamivel kisebb, 6,9 százalék volt, a lista legjobbja 2,2 százalékkal Izland, a legrosszabb pedig Bulgária volt 25 százalékkal.