A magyar színekben nem lesz most aranya Olejnik Pavlonak

Kikapott az amerikaitól.

A honosított ukrajnai sportoló nem panaszkodhatott fáradtságra az elődöntőt megelőzően, délelőtt ugyanis mindössze másfél perc birkózás elég volt neki a négy közé kerüléshez. Az első meccsén ugyanis argentin riválisa nem állt ki ellene, majd a nyolc között a kanadai Jordan Steen ellen villámgyors, technikai tus győzelmet aratott.

Olejnik riválisa lényegesen több időt töltött a szőnyegen hétfőn, hiszen már a selejtezőben is mérkőznie kellett, így összességében három találkozón át vezetett az útja a legjobb négyig. Mindezek ellenére még így is egyértelműen az amerikaiak klasszisa, a riói olimpia és a legutóbbi két vb győztese számított a meccs esélyesének még úgy is, hogy Olejnik sem kis név a birkózásban, még ukrán színekben Európa-bajnokságot nyert, s kétszer volt vb-harmadik.

A csata első felében egyértelműen Snyder volt a kezdeményezőbb, többször is megpróbált lábra támadni, ám Olejnik minden esetben védeni tudta próbálkozásait. Ennek ellenére a szünetre Snyder mehetett 1-0-ás előnnyel, mivel a passzív Olejnik nem tudott akciót csinálni a figyelmeztetés 30 másodperce alatt.

A második szakasz nagyon rosszul kezdődött, Snyder ugyanis gyorsan kivette Olejnik lábát és mögé került, ez az akció pedig el is döntötte a meccset, mivel a folytatásban Snyder rutinosan csak arra figyelt, hogy ellenfele ne tudjon pontot csinálni rajta, az amerikai ezt sikerrel tette, így végül 3-0-ra győzött.

"Jól ismerem Snydert, edzőpartnerei voltunk egymásnak többször is. Tisztában vagyok az eredményeivel, ennek ellenére nyerni akartam. A védekezésemmel nem is volt gond, csupán egyszer tudott bemenni lábra, igaz, sajnos az is sok volt. Sajnálom, de holnap mindenképpen meg akarom szerezni a bronzérmet"

- nyilatkozta a találkozót követően a 29 éves Olejnik.

Olejnik Pavlo kedden a bronzéremért lép szőnyegre, ellenfele pedig a vigaszág győztese lesz.

A keddi döntőben a két favorit, Snyder és az oroszok sztárja, Abdulrasid Szadulajev csap majd össze egymással, ahogy tavaly Párizsban is.

(Címlap- és borítókép: Olejnik Pavlo (pirosban) és az amerikai Kyle Frederick Snyder a férfiak szabadfogású 97 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a budapesti birkózó-világbajnokságon a Papp László Budapest Sportarénában 2018. október 22-én. MTI/Czagány Balázs)