Bérorvosokkal és bérnővérekkel harcol a várólisták ellen a Péterfy kórház

A 2,7 milliárd forintos adósságban úszó kórházban ez évi egymilliárd forintba kerül.

A főváros egyik legnagyobb kórháza, a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet tavaly augusztusban több mint egymilliárd forintos szerződést kötött a Wigwam-Bau Kft.-vel – derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. A szerződés szerint a cég 48 hónapon át biztosít a kórháznak az aneszteziológiához kapcsolódó szakembereket, egy időben legfeljebb 6 aneszteziológus szakorvost, 8 műtős szakasszisztenst, 8 aneszteziológus szakasszisztenst, 8 műtőssegédet - írja a 24.hu.

Az intézet felügyeletét gyakorló Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központ (ÁEEK) nem a munkaerőhiánnyal indokolta a kiszervezést. A központ szerint így csökkenthető a várólista.

Annak ellenére, hogy a baleseti sebészeti centrum sürgősségi feladatainak ellátásához elegendő számú aneszteziológus szakorvossal rendelkezik az intézet, az elektív műtétekhez (előre tervezett, elsősorban nagyizületi protézisek) külső szolgáltatást is igénybe kell vennie, különben az előjegyzési idő, amely most 4-5 hét, jelentősen meghosszabbodna.

Már arra is felkaphatja az ember a fejét, hogy az ország egyik legjobban eladósodott kórháza – a Péterfy idén szeptemberre 2,7 milliárd forint mínusznál tartott – egymilliárdot költ arra, hogy egy cégen keresztül szerezzen személyzetet a műtétekhez.

Az ÁEEK azt sem árulta el, gazdaságilag mi a mérlege a kiszervezésnek, milyen számítások alapján döntöttek a külsős cég megbízása mellett és anyagilag mit jelentene az érintett szakembereket a vállalkozás helyett az állomány tagjaiként foglalkoztatni.

A portál területre rálátó forrásai a kiszervezések értelmét általánosságban azzal magyarázzák, hogy a közvetítő cégek olcsóbban tudják elvállalni a munkát, mint amennyit a kórház a túlóráért fizetne a szakembereknek. És a pihenőidőkre vonatkozó megkötések felett így könnyebben hunynak szemet a hatóságok. Az aneszteziológiában ügyeleti rendszer működik, a túlmunkát és a pihenőidőket a szokásosnál is komolyabban adminisztrálják, nem véletlen, hogy az aneszteziológia az egyik első olyan terület volt, ahová a kórházak bérnővéreket vettek fel.