Trump híve küldözgetett csőbombákat a demokratáknak

Őrizetben.

Trump szerint nincs oka a politikai rendezvényeken használt retorikáján tovább enyhíteni. Mint mondta, inkább lenne oka arra, hogy élesebb hangnemet üssön meg, mert a sajtó őt és a republikánusokat tisztességtelenül kezeli.

"Ha megnézik, mi történt Steve Scalise-zel, azt egy másik párt támogatója követte el" - mondta Trump felidézve a 2017-ben történt lövöldözést a republikánus kongresszusi csoport baseball-edzésén Alexandria városában, aminek során a republikánus párti képviselő is megsebesült.

Trump ismételten heves verbális támadásokat intézett ellenzéki demokrata párti személyiségek és a média ellen. Bírálói szerint az amerikai elnök ezzel csak tovább mélyíti az amerikai társadalom megosztottságát.

Az 56 éves Cesar Sayocot az amerikai szövetségi hatóságok pénteken vették őrizetbe a floridai Plantation városában.

A New York-i születésű - büntetett előéletű - férfit 2002 augusztusában Floridában elítélték, miután pokolgéppel fenyegette meg az egyik floridai szolgáltató cég képviselőjét. Korábban, az 1990-es években lopásban és orgazdaságban találták bűnösnek. A hatósági nyilvántartások szerint Sayoc regisztrált republikánus párti szavazó, aki a közösségi médiában számos uszító hangvételű bejegyzést tett Trump politikai ellenfeleivel szemben – adta hírül az MTI.

A hatóságok lefoglalták Cesar Sayoc fehér furgonját is, amely Trumpot támogató matricákkal volt teletűzdelve, s oldalán az amerikai elnök által többször bírált televíziót, a CNN-t becsmérlő felirat virított, valamint piros célkeresztbe fogott demokrata párti politikusok arcképei is "díszítették" a járművet.

Donald Trump a nap folyamán közölte, hogy

"soha nem engedhetjük meg, hogy a politikai erőszak gyökeret verjen Amerikában",

továbbá "hitványnak nevezte ezeket a terrorcselekményeket", és kijelentette, hogy az amerikaiaknak össze kell fogniuk.

A nap folyamán később Jeff Sessions főügyész, igazságügyi miniszter bejelentette, hogy az őrizetbe vett férfi ellen öt pontban emelnek vádat, köztük volt elnökök megfenyegetése miatt, és ha bűnösnek bizonyul, összesen 48 év börtönbüntetést kaphat.

A küldeményeket nem egészen két héttel a november 6-án esedékes félidős kongresszusi választások előtt adták postára, amelyek során megváltozhatnak a hatalmi erőviszonyok Washingtonban. A CNN közben pénteken jelentette, hogy újabb csőbomba ügyében nyomoznak a kaliforniai sacramentói hatóságok, amelynek címzettje a Trump elnököt bíráló Kamala Harris demokrata párti szenátor. Nem zárható ki, hogy több ilyen szerkezet van még úton a címzett felé.

Az elmúlt napokban tucatnyi csőbombát találtak az Egyesült Államok több államában és Washingtonban. A bombák címezettjei között volt Barack Obama volt demokrata párti elnök, külügyminisztere, Hillary Clinton, a CNN és Maxine Waters kaliforniai republikánus politikus, valamint Robert de Niro színész és Soros György milliárdos, valamennyien Donald Trump amerikai elnök heves bírálói.

Bombaeső Amerikában: Soros, Clinton és Obama után De Niro és Biden is kapott

Biden csomagjára Delaware államban, New Castle-ban figyeltek fel a postán. A rendőrség lezárta a gyanús csomag környékét.Pár órával korábban Robert de Niro filmszínésznek címezve hasonló küldemény szúrt szemet New Yorkban, Manhattanben a Greenwich Street 375 alatt, a Tribeca Filmfesztivált szervező, de Niro alapította Tribeca Film Centerben.