Balog Zoltán: az, hogy mi megvédjük a keresztény Európát, az merev, durva leegyszerűsítés, gőgösen is hangzik

Már nem politikus, már mondhatja.

Balog Zoltán a SZEMlélek blognak adott interjút, amit a 444 szúrt ki, a volt miniszter most már bátran beszél olyan dolgokról is, amikről politikusként ezt még nem tehette meg a nyilvánosság előtt.

Balognak értelmiségiként először sok volt a határkerítés ötlete, ahogy a migrációs kommunikáció is a választási kampányban.

„Kerítést fogunk építeni, hát hogy? Komoly, éjszakáig menő vita volt a kormányülésen, ahol a keresztény erkölcsi kérdés is felmerült. Azóta nekem is változott az álláspontom. Ma már sokkal kevésbé érzem megdöbbentőnek. Kell a kerítés. De azért nem volt olyan alkalom a választási kampányban, hogy ne mondtam volna el: mi nem migránsokat gyűlölünk, hanem a migrációra mondunk nemet. Mert a migránsok emberek, Isten teremtényei, így kell viszonyulni hozzájuk, a migráció világfolyamata viszont káros Magyarország, Európa számára, ezért meg kell állítani. Meg kell tudni ezt különböztetni. Nem olvastam ezt a tudósításokban. Jellemző.”

Balog elismeri, hogy ezzel a kormánnyal nehéz kommunikálni:

„El kell ismernem, a kormánynak nem könnyű ilyen formában segíteni. Létezik ugyanis egy olyan értelmezés, amely szerint bárki, aki eltér a kommunikáció fő irányától, az biztos valamilyen ellenfélnek a képviselője.”

Balog azt is kifejtette, hogy félreérthető és vitatható olyanokat mondani, hogy Magyarország egy keresztény ország, az viszont már helytálló, hogy Magyarország egy keresztény kultúrájú ország. Elmondása szerint Orbán Viktorral sokat beszélgetett arról, hogy a kormánynak nem feladata a keresztény hit védelme és képviselete.

„Megmondom őszintén, ha egyházi ember lennék – most már az vagyok –, engem zavarna, ha a politikusok mondanák meg helyettünk, mi a kereszténység. Hát hogy jönnének ehhez? A kereszténységnek van egy közösségi letéteményese. Ezek pedig a vallási közösségek, és itt nem tennék különbséget, hogy katolikus vagy protestáns. És azt kicsit sértőnek is érzem, hogy az egyházak csöndben vannak, hallgatnak, és akkor a politikusok kiállnak és kardot csörtetnek, hogy majd mi megvédjük a keresztény hitet.”

Balog a kormánykommunikáció egyik aktuális főüzenetébe is beleállt:

„az, hogy mi megvédjük a keresztény Európát, meg a kereszténységet, az merev, durva leegyszerűsítés. Így gőgösen is hangzik.”

(fotó: Máthé Zoltán / MTI)