Így hömpölygött a víz Velence utcáin az évtized vihara után - VIDEÓ

Az évtized vihara tombolt Olaszországban.

A velencei Szent Márk teret kiürítették, mert dagálykor a tenger vízszintje 156 centiméterrel emelkedett a Canal Grande (Nagy Csatorna) déli bejáratánál lévő alappont fölé, amire 10 éve nem volt példa. A város történelmi magja területének több mint 70 százaléka víz alá került. A tömegközlekedéshez tartozó vízibuszok egy ideig nem jártak.

Kollégánknak sikerült kifognia a legalkalmasabb időpontot a városnézésre, így elsőkézből mutathatjuk meg Önöknek, hogyan is néz ki a város jelen pillanatban.

Venice 2018

Uploaded by Slothingham on 2018-10-29.

A legnagyobb modern kori árvíz Velencében 1966 novemberében volt: 194 centiméter magasan állt a vízszint az alappont felett, de Firenzében is nagy károk keletkeztek akkor.

A heves viharokban és esőzésekben kedden további négy ember lelte halálát. Egy mentési műveletekben részt vevő tűzoltó az után vesztette életét, hogy rádőlt egy fa az észak-olaszországi Trentino-Alto Adige tartományban. Ugyanebben a tartományban a mentőcsapatok egy nő holttestére bukkantak, akit a házát sújtó sárlavina temetett maga alá - jelentette az ANSA olasz hírügynökség. Szintén Trentino-Alto Adige tartományban egy halász holttestére bukkantak egy tóban. Az ANSA jelentése szerint életét vesztette egy sárkányszörfös is, akit a heves széllökések a szikláknak vágtak a rimini tengerparti üdülőhely közelében.

Hat tartományban, az északi Lombardiában, Venetóban, Friuli-Venezia Giuliában, Liguriában és Trentino-Alto Adigében és a középső Abruzzóban továbbra is a legmagasabb fokú, vörös riasztás, az ország többi részén és Szicílián narancssárga riasztás van érvényben.

Az MTI arról számolt be, hogy a helyzet különösen Liguriában súlyos, ahol mintegy 20 ezer ember maradt áram nélkül, míg Genovában továbbra is zárva tart a repülőtér az erős szelek miatt. Az iskolák számos városban, köztük Velencében, Genovában, Nápolyban és Rómában is zárva tartanak.

Shiny boots on stage of the Venice fashion show

Uploaded by Slothingham on 2018-10-29.

(Fotó: Balogh Gábor/Alfahír)