Budapesten az FKF visszakapja a szemétdíj beszedésének jogát

Tarlós elismerte, néhány fővárosi kerületben is gond van.

Tarlós István az ATV Híradójának kedden elismerte, hogy néhány fővárosi kerületben gond van a szemétszállítással. A főpolgármester szerint a miniszterelnökkel történt megállapodás része ennek a problémának a megoldása is. Mint ismert, a két cikluson keresztül a fővárost vezető Tarlós megegyezett a kormányfővel, így a kormánypártok ismét őt jelölik a jövő évi főpolgármester-választáson.

A szemétszállítás díjának beszedési jogát a főváros, illetve a Fővárosi Közterület-fenntartó visszakapja március elsejei hatállyal, addig is megkapjuk azt a segítséget, azt az anyagi segítséget, azt a járandóságot, amit eddig ütemtelenül kaptunk meg, és a Fővárosi Közterület-fenntartó egész rövid időn belül ezt a hátralékot fel tudja dolgozni

fogalmazott a főpolgármester az ATV-nek. A Fővárosi Közterület-fenntartó is bízik abban, hogy a kukaholding kifizeti tartozását, a társaság több embert is felvett, így novemberben mindenhonnan elszállítják a szemetet.

A csatorna stábja hiába kereste a kukaholdingként emlegetett Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-t (NHKV), a szemétdíjat a polgároktól beszedő központi cég nem reagált.

Pest és Nógrád megyében összesen száztizenhat településen állt le a szemétszállítás, mert a kukaholding nem fizette ki a hulladékot elszállító Zöld Híd Nonprofit Kft.-t. A katasztrófavédelem viszont ugyancsak ezt a céget jelölte ki szemétszállításra, és rendelkezésükre is bocsátotta a működéshez szükséges forrásokat, mely összeget a kormányzat költségvetési maradványokból, a Nemzeti Vagyonkezelőtől, illetve az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól vont el.

Hirtelen talált 26 milliárd forintot a kormány a hulladékkáosz megoldására

Nagy nehezen csak elérte a magyar állam ingerküszöbét az egyre súlyosabbá váló hulladékszállítási káosz. Ideje is volt, mivel az egész baj okozója maga a kormány, amely a két éve felállított állami kukaholdinggal sikeresen szétbarmolta a rendszert.

Orbán Viktor miniszterelnök ezzel hárította el az ATV stábjának érdeklődését:

Katasztrófavédelem, náluk van az ügy!

A Jobbik múlt hét szombaton szemeteszsákokkal torlaszolta el a kukaholding bejáratát.

„Az a kormány, amelyik két nap alatt ki tudja vezetni a takarékpénztárakat, ezt a hulladék-ügyet is meg tudta volna oldani"

A képviselő szerint a lakókat nem az érdekli, hogy a Zöld Híd Kft. vagy a kormány hibázott nagyot, hanem, hogy a szolgáltatást, amiért fizetnek, lássák el.„A kormány azt mondta, hogy soha nem látott felhatalmazást kaptak.

A kaotikus szeméthelyzetről az N1 TV helyszíni riportja itt tekinthető meg:

Hiába fizetnek a polgárok a szemétszállításért a kukaholdingnak?

A kukaholdingként ismert Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) nem fizetett a Zöld Híd Nonprofit Kft.-nek, így ők leálltak a szemétszállítással. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért kijelölte a Zöld Híd Nonprofit Kft.-t hulladékszállításra, és fizetett is érte. A polgárok viszont a kukaholdingnak fizetik a szemétdíjat.