Kamatemeléssel szigorít a cseh jegybank

Ismét alapkamatot emelt csütörtökön a Cseh Nemzeti Bank és rontotta a cseh gazdasági növekedés idei, illetve jövő évre szóló előrejelzését.

A jegybanktanács 1,75 százalékra emelte az eddigi 1,50 százalékról az alapkamatot – jelentette be Markéta Fišerová, a jegybank szóvivője az ülés utáni sajtótájékoztatón. A magyar hírügynökség az általa közzétett hírben emlékeztet, az idei évben ez már az ötödik alapkamat-emelés Csehországban.

Jiří Rusnok, a jegybank kormányzója újságírókkal közölte: a jegybank új makroökonómiai prognózisa szerint az idei évben 3,1 százalékos, a jövő évben pedig 3,3 százalékos GDP-növekedés várható Csehországban. Az augusztusi előrejelzésben ezek a mutatók 3,2 százalék, illetve 3,4 százalék voltak.

Szakértők első reagálásai szerint várható, hogy a pénzpiac a kölcsönök és a jelzáloghitelek további drágulásával fog reagálni a jegybanki döntésre.

Az 1,75 százalékos alapkamatra legutóbb 2009 márciusában volt példa Csehországban.

Piaci elemzők rámutatnak, hogy az alapkamat idei többszöri emelése mögött alapvetően a cseh gazdaság alakulását kell látni. Az utóbbi időben ugyanis jelentősen emelkednek a bérek, gyengül a korona és az infláció már a jegybank által korábban célként megjelölt két százalék felett mozog. Általános a vélemény, hogy a jövő évben további alapkamat-emelésekre kell számítani.