Hasogdzsi-ügy: egy gyilkosság nem ér annyit, hogy harag legyen belőle

A nagypolitika túl tudja magát tenni egy újságíró megölésén.

Az izraeli kormányfő Várnában egyeztetett a bolgár, görög, román és szerb vezetőkkel – írja az MTI. A megbeszéléseket követő sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy Irán nagyobb fenyegetést jelent Szaúd-Arábiánál, s ezt észben kell tartaniuk azoknak, akik meg akarják büntetni a közel-keleti királyságot.

"Ugyanakkor azt mondom, nagyon fontos a világ és a régió stabilitására nézve egyaránt, hogy Szaúd-Arábia stabil maradjon"

- hangsúlyozta az újságíró halálával kapcsolatos első nyilvános reagálásában az izraeli kormányfő.

"Úgy gondolom, módot kell találni arra, hogy mindkét célt elérhessük. Mert azt hiszem, nagyobb problémát jelent Irán"

- fűzte hozzá.

Netanjahu ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy Izrael is bekapcsolódott a Franciaországban és Dániában folytatott nyomozásokba, amelyek az iráni hírszerzés által állítólag az iráni ellenzékiekkel szemben tervezett merényleteit hivatottak feltárni.

Korábban Juvál Steinic izraeli energiaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy Hasogdzsi meggyilkolásánál fontosabb, hogy "arab államok, köztük Szaúd-Arábia, az utóbbi években szövetségeseink voltak Irán térnyerésével és az iráni nukleáris fenyegetéssel szemben".

Donald Trump amerikai elnök kormánya szintén szorosabb kapcsolatokat igyekszik kiépíteni Szaúd-Arábiával.

A szaúdi monarchiát élesen bíráló 59 éves Dzsamál Hasogdzsit, aki egyebek mellett a The Washington Post című amerikai napilap munkatársa is volt, október 2-án gyilkolták meg, azután, hogy bement országa isztambuli főkonzulátusra, hogy a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokat beszerezze.