Orbán a Néppártról: lehetnek félreértések, de mindig kiállunk egymásért

Szent a béke.

Orbán Viktor beszédet tartott az Európai Néppárt Kongresszusán, az Eurologus beszámolója szerint a magyar miniszterelnök arról beszélt, hogy a pártcsalád letért a győztes útról, ahova csak akkor találhat vissza, ha a kereszténydemokrata identitáshoz hűen politizál.

Orbán a berlini fal leomlásáról és az egykori német kancellárról is megemlékezett, akit a valaha élt egyik legnagyobb európai államférfinak nevezett: „Helmut Kohl tudta, hogy egy családban lehetnek félreértések közöttünk, de mindig kiállunk egymásért.”

A magyar kormányfő hitet tett Manfred Weber mellett is, aki a Néppárt csúcsjelöltje lehet az EP-választásokon: „Nagyon köszönjük, Manfred, hogy eljöttél Magyarországra és támogattál minket a nemzeti választásunkon. Tisztelünk téged, mert mindig tudod, hogy mikor van a vita ideje, és mikor jön el annak az ideje, hogy egységesek legyünk.”

Orbánék elérték, hogy kivegyék a Néppárt határozatából a liberális demokrácia kifejezést

A sajtó először úgy számolt be az Európai Néppárt helsinki kongresszusa elé terjesztett sürgősségi határozatról, mint amivel sarokba akarják szorítani Orbán Viktort. Ha valóban ez volt a felállás, komoly győzelmet aratott a magyar miniszterelnök. A tervezetben a Néppárt kiállt a liberális demokrácia értékei mellett, ami egyértelmű üzenet Orbán illiberális demokráciájának irányába.

(fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs)