2000 újratöltve: ismét Floridában kell újraszámolni a szavazatokat

Ismét minimális a különbség.

A gépi újraszámlálást a szenátori és a kormányzói szavazásra vonatkozóan rendelték el.

A szombat délutáni eredmények szerint Bill Nelson, a hivatalban levő demokrata párti szenátor mindössze 12 500 szavazattal, vagyis 0,15 százalékkal maradt alul Rick Scott republikánus jelölttel szemben. A kormányzói székért folyó versenyben pedig a nem hivatalos eredmények szerint a republikánus Ron DeSantis csak nagyjából 33 700 vokssal - 0,41 százalékkal - előzte meg Andrew Gillum demokrata párti jelöltet.

Az újraszámlálás eredménye csütörtökre várható.

Elemzők arra számítanak, hogy megismétlődhetnek a 2000-ben tartott elnökválasztás jelenetei: amikor a George W. Bush republikánus és Al Gore demokrata párti elnökjelöltekre leadott szavazatokat kellett újraszámolni, mert Gore nem fogadta el az eredményt. Akkor végül a legfelsőbb bíróság hozott döntést, kimondva, hogy 537 szavazattöbbséggel Bush nyerte meg a választást.

Most is ugyanazokban a dél-floridai választókerületekben kértek újraszámlálását, ahol 18 évvel ezelőtt.

A félidős választások után a Floridával szomszédos Georgiában is újraszámlálás várható: a kormányzóválasztáson alulmaradt demokrata párti Stacey Abrams nem elégedett az eredménnyel. Abrams, aki azt remélte, hogy az Egyesült Államok történetének első afroamerikai női kormányzója lesz, a szavazatok 48,73 százalékát kapta, míg republikánus vetélytársára, Brian Kempre a szavazók 50,33 százaléka szavazott.