A Fidesz-kormány több millió euróval támogatja a török menekültügyet

Több millió euróval járul hozzá Magyarország Törökország menekültügyi forrásaihoz - írja az MTI.

Az erről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelent meg. A határozat szerint a kormány egyetért azzal, hogy Magyarország további pénzügyi hozzájárulást nyújtson a "Törökország-támogató Menekültügyi Eszköz" 2018-2019. évi működéséhez.

Ennek keretében összesen 7 870 809 eurós összeg pénzügyi kötelezettségvállaláshoz szükséges tanúsítványt ír alá a pénzügyminiszter. Ebből 1 777 228 eurót jövőre, a fennmaradó több mint 6 millió eurót a 2020-2023. években kell biztosítani - áll a határozatban.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Határzár, kicsit komolyabban: 764 kilométernyi beton és acél zárja el Szíriát Törökországtól

A határvédelmi rendszerrel kapcsolatban egy névtelenséget kérő török hivatalnok nyilatkozott az Anadolu Hírügynökségnek, a Török Állami Lakásfejlesztési Hivatal (TOKI) nevében.Az állami forrásokból gazdálkodó TOKI 564 kilométernyi, egy méteres szögesdróttal ellátott, egyenként hét tonnát nyomó, két méter széles és három méter magas elemekből álló betonfalat húzott föl a határra, míg a határ menti török tartományok - Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Hatay, Mardin és Şırnak - további 200 kilométert építettek meg saját forrásokból.