Közmunkára ítélték Verstappent

A versenybírók szerint sportszerűtlenül viselkedett, mikor a futam után lökdöste Ocont.

Kétnapnyi közmunkára ítélték a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenybírói Max Verstappent, mert a holland versenyző a vasárnapi futamot követően a mérlegelés során többször meglökte versenyzőtársát, Esteban Ocon – olvasható a Forma-1 hivatalos honlapján. A bírák ítélete szerint Verstappan veszekedni kezdett versenyzőtársával, mielőtt többször erősen mellbe lökte őt,

ez a viselkedés azonban összeegyeztethetetlen mind a sportolói mind a felnőtt holland viselkedésmodellel.

A versenybírók megértették Verstappen álláspontját, hogy „rendkívül felkavarta a futam alatt a pályán történt eset”, és elfogadták azt a magyarázatát, hogy „nem az volt az eredeti szándéka, hogy megüsse Ocont”. Bár a stewardok átérzik a fiatal holland pilóta szenvedélyességét, kijelentették,

a sportolók ezen a szinten kötelesek a többi pilóta számára is példamutatóan eljárni,

Verstappennek ez azonban nem sikerült.

A holland versenyzőnek hat hónapon belül kell teljesíteni a kétnapnyi közmunkát a FIA-nál.

Tegnap beszámoltunk róla, az interlagosi Forma-1-es Brazil Nagydíj 44. körében a friss szuperlágy gumikon versenyző, de körhátrányban levő Esteban Ocon vissza akarta venni körhátrányát a régebbi, lágy abroncsokon futó, de a versenyben vezető Max Verstappentől. A célegyenes utáni kanyarkombinációban a Force India pilótája betette autóját Verstappené mellé, ami miatt megpördültek, a második helyen haladó, már világbajnok Lewis Hamilton pedig élt az ölébe pottyanó vezető hellyel, és a leintésig nem is engedte ki kezéből azt. A verseny után az egyébként emberileg érthető okokból felzaklatott Verstappen szidalmazta, majd többször meg is taszította a francia versenyzőt.

Ocon manőveréért még a futam alatt 10 másodperces stop&go büntetést kapott, majd a verseny után 3 büntetőponttal is sújtották.

Amikor a győzelem felé robogsz, de egy lekörözött versenyző kiüt az első helyről

A rajtnál Hamilton simán megtartotta az első helyet, másodikként viszont már Bottas következett mögötte, aki lerajtolta Vettelt. Verstappen a következő körökben előretört, meggelőzte Vettelt és Bottast is. A végig jó tempót futó Red Bullok közül Verstappen volt a jobb pozícióban, a 40. körben már az első helyért csatázott Hamiltonnal, simán el is ment a brit világbajnok mellett.