Ha Ön Baranya, Somogy, Pest, Csongrád, vagy Hajdú-Bihar megyében él, imádkozzon, hogy ne legyenek pszichiátriai gondjai a gyermekének!

Senki sem fog segíteni neki. 

Közhelyszámba megy, de igaz, hogy a 21. század gyermekei és kamaszai mentálisan és lelkileg talán minden eddigi nemzedéknél kiszolgáltatottabbak, sérülékenyebbek. Ez világjelenség, az azonban alighanem szomorú hungarikum, hogy

egész országrészekben nincs senki sem, aki segíthetne rajtuk. 

Ezt persze nem a hivatalos szervek által közölt adatokból tudjuk. Ezt a sok ezer családot érintő információt úgy kellett kiverni a kormányból - derül ki a Mérce cikkéből.Ungár Péter két alkalommal is rákérdezett az Országgyűlésben arra, hogy megyénként hány pszichiáter és szakápoló van az országban. Rétvári Bence államtitkár mindkétszer szép, kövér bullshitáradattal válaszolt, amelyből egyedül az derült, ki, hogy országosan összesen hány ilyen szakember dolgozik az egészségügyi intézményekben. A regionális számokról azonban mélyen hallgatott, így azokat az LMP-s képviselő közérdekű adatigényléssel kaphatta csak meg. Nem csoda, hogy a kormány annyira titkolózott. 

Az adatokból ugyanis az derül ki, hogy ma egy magyar gyermeknek nem csak a szociális, vagy az oktatási helyzetét, későbbi érvényesülésének lehetőségét szabja meg, hogy hol látta meg a napvilágot - hanem azt is, hogy, ha bajba kerül, lesz-e, aki segítsen rajta. Az egész országban összesen - a fél-és negyedállásokat beleszámolva - 42,25 gyermekpszichiáter szakorvos dolgozik állami alkalmazásban. 

Tolna, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Komárom-Esztergom megyében mindössze egy, 

öt megyében (Baranya, Somogy, Hajdú-Bihar, Csongrád és Pest) pedig egyetlen egy szakember sincs. 

Pszichiáterekről beszélünk, akikhez a kifejezetten komoly mentális és lelki problémákkal küzdő gyermekek fordulnának - ha lenne kihez.

A családok évében tehát magyar családok tízezreiben mehetnek egy életre tönkre, vagy akár lehetnek öngyilkosok olyan gyerekek, akiknek az egyetlen bűnük, hogy olyan helyre születtek, ahol senki sem tud segíteni rajtuk.